Μαγειρική,  Σνακ

Κέικ σπανάκι

Είπα να γράψω και εγώ μια συνταγή!
Τι το ‘θελα; Αφού δεν το έχω το άθλημα. Για να σας δώσω να καταλάβετε μέχρι και διακοπή ρεύματος έγινε την ώρα που έκανα το κέικ που θα σας παρουσιάσω! Δεν μ’ αρέσει να μαγειρεύω, το λέω και ξελαφρώνω! Μαγειρεύω για να βγω από την υποχρέωση, για να μη πεθάνουμε από τη πείνα. Ούτε το απολαμβάνω, ούτε με ηρεμεί, ούτε νιώθω δημιουργική!

Και τώρα που πούλησα την συνταγή μου όσο καλύτερα μπορούσα πάμε να τα πάρουμε από την αρχή!

Κάθε Παρασκευή έχουμε λαϊκή, (ναι τόσο αρχή!) Βλέπω, λοιπόν, τα ωραία σπανάκια φρέσκα και τρυφερά να με κοιτάζουν και λέω ωραία, θα πάρω σπανάκι για να κάνω ένα υπέροχο κέικ!
Τα φέρνω σπίτι μαζί με μοσχοβολιστό άνηθο, κρεμμυδάκια, πιπεριές και αυγά…..
Και κάπως έτσι ξεκίνησα το μαγείρεμα πριν καλά καλά το καταλάβω!

Κάπου εδώ να σας πω ότι δεν είναι μια εύκολη συνταγή σαν αυτή! Παρόλαυτα είναι μια συνταγή που θα σας ξελασπώσει, γιατί είναι πεντανόστιμη, είναι ό,τι πιο θρεπτικό μπορείτε να δώσετε σε κέικ! Επίσης “σηκώνει” πολλές παραλλαγές! Και το πιο σπουδαίο; Είναι για όλη την οικογένεια! Και όταν λέω για όλη εννοώ ότι αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι που ξεκινάτε σιγά σιγά στερεές και έχετε κάνει εισαγωγή τα υλικά της συνταγής, το δίνετε άφοβα και σ αυτά. Εγώ το έκανα στην κόρη μου από όταν ήταν 7 μηνών και τώρα τρώμε όλοι το ίδιο πεντανόστιμο κέικ!

Είναι υγιεινή και χορταστική λύση για το απογευματινό τους, πιάνεται εύκολα, δεν έχει λάδια επομένως υπέροχη ιδέα να το πάρουμε μαζί μας έξω στη βόλτα!

Να σημειώσω επίσης ότι σε όλη τη διαδικασία με βοήθησε η κορούλα μου, οπότε είναι και ένας διασκεδαστικός-δημιουργικός τρόπος να περάσετε μαζί λίγες ώρες στη κουζίνα! (θα βάλω φωτογραφίες στο τέλος)
Νομίζω είπα πολλά πάλι, τέλος τα λόγια και η γκρίνια και ξεκινάμε! Φορέστε τη πόδια σας (ποιος φοράει πλέον ποδιές;) Ή τελοσπάντων ό,τι φοράτε στη κουζίνα εσείς οι νυκοκυράδες και κάντε ό,τι θα σας πω!

ΥΛΙΚΑ

  • 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κεσεδάκι πρόβειο γιαούρτι
  • Μισό κεσεδάκι ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 300γρ ανθότυρο
  • Ένα ματσάκι άνηθο
  • 300γρ σπανάκι φρέσκο
  • Αλάτι και πιπέρι προαιρετικά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Αρχικά πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι μας, τον άνηθο και την πιπεριά.
  2. Μετά το πλύσιμο τοποθετούμε το σπανάκι και τον άνηθο σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά μέχρι να τελειώσουμε με την υπόλοιπη διαδικασία.
  3. Ξεφλουδίζουμε την κόκκινη πιπεριά (με ένα πίλερ που λέμε και στο χωριό μου) και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  4. Ψιλοκόβουμε ένα μικρό κρεμμύδι και το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Σε ένα δοσομετρητή βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε
  6. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρευστά υλικά : λάδι, γιαούρτι, αυγά, και ανακατεύουμε.
  7. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν) περνώντας τα πρώτα από ένα σουρωτήρι για να μην έχει σβώλους. Και ανακατεύουμε.
    • Εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουμε το φούρνο μας να προθερμανθεί. Στους 180oC στις αντιστάσεις.
  8. Περνάμε από ένα τηγάνι με λίγο λάδι το κρεμμυδάκι (δεν περιμένουμε να πάρει χρώμα) το γυρνάμε λίγες φορές και το αφήνουμε να κρυώσει σε ένα πιάτο, το ίδιο κάνουμε και με την κόκκινη πιπεριά. Την περνάμε για λίγο από το τηγάνι και μετά την αφήνουμε στο ίδιο πιάτο.
  9. Περνάμε από το ίδιο τηγάνι χωρίς λάδι και το σπανάκι αφού πρώτα το σπάσουμε με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια. Το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθεί λίγο. Το βάζουμε και αυτό στο ίδιο πιάτο να κρυώσει.
  10. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον ρίχνουμε μέσα στο μεγάλο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά μας
  11. Σπάμε με το χέρι μας το ανθότυρο και αυτό μέσα στο μεγάλο μπολ
  12. Τέλος ρίχνουμε το σπανάκι το κρεμμύδι και τη πιπεριά που περάσαμε από το τηγάνι και αυτά μέσα στο μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε.
  13. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ και τοποθετούμε μέσα το μείγμα μας.
    Ό,τι περισσέψει το μοιράζουμε σε φορμάκια. (Εγώ σ’ αυτό το σημείο προσθέτω λίγο αλάτι η λίγο κεφαλοτύρι για το κέικ που προορίζεται για εμάς, τα παιδιά το τρώνε άνετα και ανάλατο)
  14. Ψήνουμε στους 180oC για περίπου 45 λεπτά με μια ώρα ανάλογα το φούρνο! Τα φορμάκια είναι έτοιμα νωρίτερα.

Tip: Το κέικ θα είναι πάντα λίγο υγρό από μέσα εξαιτίας των λαχανικών που περιέχει οπότε μη περιμένετε να βάλετε μέσα μια οδοντογλυφίδα και να βγει στεγνή γιατί θα το κάψετε!


Αν επιχειρήσεις να το φτιάξεις καλή επιτυχία, περιμένω να ακούσω τη γνώμη σου και διάφορες παραλλαγές.


Αν δεν είσαι του αθλήματος, who cares? Φτιάξ’ το απλά για να περάσεις ένα δημιουργικό απόγευμα με τα παιδιά σου, δεν θέλει ιδιαίτερες δεξιότητες, αφού μπορώ εγώ μπορείς και εσύ!

Στη προηγούμενη ζωή, ήμουν θαλασσοπόρος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *