Μαγειρική,  Σνακ

Παραδοσιακό γιαούρτι της μαμάς

Στο πατρικό μου σπίτι δεν έχει μπει, ποτέ έτοιμο γιαούρτι του εμπορίου. Πάντα η μάνα μου έκανε και κάνει σπιτικό γιαούρτι, παραδοσιακό. Θεωρεί, πως το γιαούρτι που κάνεις μόνη σου είναι πιο υγιεινό και νόστιμο. Θα συμφωνήσω μαζί της.

Το παιδί μου λοιπόν, είναι λάτρης του γιαουρτιού. Έτσι σήμερα είπα να κάνω και εγώ αυτό το παραδοσιακό γιαούρτι. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν παρέα το νόστιμο αυτό πείραμα.

Για αρχή πάρτε μία κατσαρόλα και ρίξτε 1 λίτρο φρέσκο γάλα (κατά προτίμηση πλήρες). Αφού βράσει το γάλα (καταλαβαίνουμε ότι έχει βράσει από τις φουσκάλες που βγάζει) σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Εφόσον έχει περάσει λίγη ώρα κοντά στα πέντε λεπτά, βάζουμε το μικρό δάχτυλο του χεριού και μετράμε μέχρι το 9. Όταν μπορούμε να κρατήσουμε το δάχτυλο μέσα, μέχρι να μετρήσουμε στο 9, είναι έτοιμο για να γίνει γιαούρτι.

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας γιαούρτι (οποιοδήποτε) και το ρίχνουμε σε ένα ποτήρι. Στο ίδιο ποτήρι ρίχνουμε δύο με τρία δάχτυλα κρύο νερό και το ανακατεύουμε. Έπειτα, ρίχνουμε το περιεχόμενο του ποτηριού στο γάλα που είχαμε βράσει και το ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια κλείνουμε την κατσαρόλα που περιέχει το μείγμα με καπάκι. Τυλίγουμε την κατσαρόλα με 2-3 τραπεζομάντηλα, πάρα πολύ καλά. Σκοπός είναι να παραμείνει σε θερμοκρασία πιο υψηλή από τη θερμοκρασία δωματίου. Αφού το τυλίξουμε, το αφήνουμε έτσι για δύο με δυόμισι ώρες αν είναι καλοκαίρι και τρεις ώρες το χειμώνα.

Όταν περάσουν οι ώρες, ανοίγουμε το καπάκι και το γιαουρτάκι μας, είναι έτοιμο! Νομίζω θα το χαρείτε και εσείς και τα παιδάκια σας. Δεν υπάρχει πιο νόστιμο γιαούρτι και υγιεινό από το σπιτικό, κυρίως για τα παιδιά.

Καλή όρεξη φαμίλια!!!

Λατρεύω τα ταξίδια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *