Σπιτική, baby friendly κέτσαπ χωρίς ζάχαρη
Σπιτική κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, γιατί; Γιατί η μικρή μου δοκίμασε μια φορά σε μια έξοδό μας σε ένα εστιατόριο και ήταν ” Έρωτας με την πρώτη μπουκιά “
Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη μου να της προσφέρω κάτι που της άρεσε, χωρίς “τύψεις” γιατί η συνταγή μας δεν έχει ζάχαρη και συντηρητικά.
Υλικά
2 κιλά χυμό ντομάτας
250 gr κρεμμύδι ξερό
50 gr ελαιόλαδο
80 gr μηλόξυδο
1 κ.σ μέλι
1 κ.σ αλάτι
1 κ.γ κανέλα
2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη ώστε να έχουμε τον χυμό τους.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ξερό κρεμμύδι, τον χυμό της ντομάτας και τα μυρωδικά μας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μετά από λίγη ώρα χαμηλώνουμε την φωτιά.
- Μετά από 20 λεπτά περίπου προσθέτουμε το ξύδι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αφού δοκιμάσουμε, προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
- Προσθέτουμε το μέλι και το ελαιόλαδο.
Κονσερβοποίηση
Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε τοποθετώντας τα όλα σε μια λαμαρίνα φούρνου και τα αφήνουμε για 15 λεπτά στους 150 βαθμούς στον αέρα.
Τα καπάκια μπορούμε να τα βράζουμε για 3 λεπτά σε μια κατσαρόλα, για να μην χάσουν το σχήμα τους.
Όπως είναι ζεστή η σάλτσα μας, την τοποθετούμε στα ζεστά βάζα που βγήκαν από τον φούρνο. Κλείνουμε το καπάκι και γυρίζουμε ανάποδα το βάζο μας. Αφήνουμε να κρυώσουν…
Όταν κρυώσουν λίγο θα δείτε αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, με τον εξής τρόπο: το βαθούλωμα στη μέση του καπακιού δεν πρέπει να πατιέται.
Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες για την σωστή κονσερβοποίηση, θα σας κρατήσει τουλάχιστον ένα χρόνο στα κλειστά βαζάκια. Μόλις τα ανόιξετε διατηρούνται στο ψυγείο έως 1 εβδομάδα.
Λατρεύω τα disco party!