Φτιάξε μόνη σου πρασοτυρόπιτα
Σήμερα θυμήθηκα ένα παραδοσιακό φαγητό που τρώγεται όλες τις ώρες. Την παραδοσιακή πρασοπιτα.
Αυτό το “φαγητό” μου θυμίζει πάντα τις Κυριακές στο σπίτι μου, όταν ήμουν μικρή, αλλά και όταν μεγάλωσα.
Κάθε Κυριακή λοιπόν, όταν ζούσα στο πατρικό μου, η μητέρα μου έκανε μια πίτα για να μας ευχαριστήσει. Ξυπνούσε από τα χαράματα για να την έχει έτοιμη και ετσι το πρωί καθόμασταν όλοι στο τραπέζι και τρώγαμε πίτα, με γάλα ή χυμό.
Συνειρμικά σήμερα θυμήθηκα αυτή την πίτα και είπα να την κάνω και εγώ την Κυριακή για το παιδάκι μου. Βέβαια η μαμά μου την έκανε με χειροποίητο φύλλο που άνοιγε η ίδια. Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή, αλλά με φύλλα του εμπορίου. Πίστεψέ με όμως, είναι εξίσου νόστιμη.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα υλικά μας, θα χρειαστούμε:
150 γραμμάρια Φιλαδέλφεια
150 γραμμάρια γιαούρτι
200 γραμμάρια φέτα
δύο αυγά
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό σε σκόνη
δύο μεγάλα πράσα
φύλλα για πίτα (10 τμχ)
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
150 γραμμάρια σπορέλαιο
Η διαδικασία για την γέμιση είναι η εξής:
- πλένουμε πολύ καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες
- τσιγγαρίζουμε το πράσο σε λίγο ελαιόλαδο μέσα σε μια κατσαρόλα
- το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
- ρίχνουμε σταδιακά στην ίδια κατσαρόλα το Φιλαδέλφεια, το γιαούρτι και θρυμματισμένο το τυρί (σε μεγάλα κομμάτια)
- αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μαϊντανό
- ανακατεύουμε πολύ καλά
- μόλις βλέπουμε, ότι το μείγμα είναι ομοιόμορφο (έχει δέσει, που λέμε) αντιλαμβανόμαστε, ότι είναι έτοιμο
- το βγάζουμε από τη φωτιά το αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει
- στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πάλι
Αφού έχει κρυώσει η γέμιση και είναι έτοιμη, πάμε να φτιάξουμε την πίτα:
- ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο, για να το χρησιμοποιήσουμε ανάμεσα στα φύλλα
- λαδώνουμε το ταψί
- βάζουμε το ένα φυλλο πίτας,το λαδώνουμε, την συνέχεια το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο (ανάμεσα σε κάθε φύλλο βάζουμε το μείγμα με τα 2 λάδια που κάναμε)
- βάζουμε τη μισή γέμιση
- ακολουθούμε πάλι βάζοντας δύο φύλλα τα οποία τα έχουμε λαδώσει και αυτά
- βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση
- τοποθετούμε 4 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο ξανά, λαδώνοντας ενδιάμεσα
- διπλώνουμε τις γωνίες από τα φύλλα που εξέχουν
- λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι.
- μπορούμε να το χαράξουμε σε 3 κομμάτια κάθετα και 5 οριζόντια για να βγουν 15 κομμάτια
Στη συνέχεια το αφήνουμε να ψηθεί (σε προθερμασμενο φούρνο) πάνω-κάτω στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με μια ώρα.
Αν την δοκιμάσετε ελπίζω να γίνει και για τα παιδάκια σας μία ωραία Κυριακάτικη ανάμνηση.
Καλή όρεξη φίλες μου.
Λατρεύω τα ταξίδια!
Ένα σχόλιο
Παράθεση: