Παραδοσιακή, σπιτική και πεντανόστιμη μαρμελάδα σύκου
Καθώς πήγα σήμερα για ψώνια, έπεσε το μάτι μου στα σύκα. Λέω με μια νοσταλγία “αχ σύκα”. Τα σύκα σημαίνουν τόσα πολλά για μένα. Αυτό το φρούτο με πηγαίνει πίσω σε παιδικές μνήμες, εικόνες και αρώματα. Αχ αυτά τα σύκα,μου θυμίζουν την γιαγιά μου. Μια ψηλή γυναίκα, μαυροφορεμένη και πολύ νοικοκυρά.
Η γιαγιά μου που λέτε (που λέω βασικά),είχε στην αυλή της μια συκιά! Από αυτό το δέντρο κερνούσε όλο το χωριό. Πάντα όμως φρόντιζε, να έχει κρατήσει σύκα, για να κάνει και σε εμάς μαρμελάδα.Έτσι λοιπόν αυτά τα σύκα σήμερα στάθηκαν αφορμή για μια νόστιμη και σπιτική μαρμελάδα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Αρχικά πάρτε 4 κιλά σύκα και 2 κιλά καστανή ζάχαρη. Σέ μια βαθιά κατσαρόλα κόψτε τα σύκα. Βάλτε εναλλάξ μια στρώση σύκα και μια στρώση ζάχαρη. Στη συνέχεια κλείστε τη κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε τα 4 ώρες, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα βραστε τα, στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια φωτιά για μιάμιση ώρα. Τον αφρό από πάνω αφαιρέστε τον με κουτάλι.
Αργότερα, βγάλτε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε την για 4-5 ώρες να ξεκουραστεί. Έπειτα χρειάζεται άλλη μια βράση για 30-40 λεπτά, για να δέσει όπως πρέπει. Έτσι, όπως είναι ζεστά τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο και τα γυρνάμε ανάποδα. Αφότου κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο. Να σημειωθεί πως αν θέλετε να τα καταναλώσετε σαν γλυκό του κουταλιού, να τα κόψετε μεγάλα τα κομμάτια του συκου. Αν όμως θέλετε σαν μαρμελάδα να τα κόψετε μικρά.
Είναι μια υπέροχη συνταγή, που θα γεμίσει όμορφες μυρωδιές και μνήμες στα παιδιά σας.Μνήμες που έχουν χαραχθεί και σε μένα. Ακόμα λυγουρευομαι αυτή τη φέτα ψωμί, με βούτυρο και μαρμελάδα συκου της γιαγιάς μου.
Λατρεύω τα ταξίδια!