Γενικά,  Σκέψεις

Σχέδια για τη νέα χρονιά!

Ώρα τώρα κάθομαι μπροστά από την οθόνη και σκέφτομαι… Σκέφτομαι πραγματικά τι να σας πω, τι να σας γράψω… Ποιο να είναι το πρώτο μου άρθρο; Και τότε αποφάσισα πως το πρώτο μου άρθρο δεν θα ήθελα να έχει σχέση με τις εμπειρίες ή κάποια γνώση μου, αλλά θα ήθελα να έχει σχέση με τα όνειρά μου. Ουσιαστικά, η νέα χρονιά φέρνει πάντα νέα όνειρα και με αφορμή το 2022 σκέφτηκα ότι ήρθε η στιγμή του απολογισμού της περασμένης χρονιάς και ο καθορισμός των νέων στόχων για την επόμενη! 

Τι λέτε θέλετε να δοκιμάσετε να τα καταγράψουμε παρέα; 

Προμηθευτείτε ένα τετράδιο, υπέροχα, χρωματιστά στυλό και αυτοκόλλητα που θα σας φτιάξουν τη διάθεση. 

Βήμα1ο: Καταγραφή των προβλημάτων

Ας ξεκινήσουμε με τον απολογισμό  της περασμένης χρονιάς. 

Ας καταγράψουμε τώρα τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. 

Τα παραθέτουμε αριθμημένα και αφήνουμε ένα κενό ανάμεσά τους, για να μπορέσουμε να γράψουμε – σχολιάσουμε τα συναισθήματά μας, τον τρόπο που να τα αντιμετωπίσαμε, εάν καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε ή αν ακόμη μας “συντροφεύουν”. Σκέψεις για το πώς θα θέλαμε τελικά να τα αντιμετωπίσουμε και το βαθμό που μας δυσκόλεψαν (εδώ ίσως να χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα εύρος δυσκολίας πχ από το 1 έως το 5 ή από το ελάχιστα έως το πάρα πολύ). 

Τα προβλήματά μας δεν τα γράφουμε για να μοιρολατρούμε και να θυμόμαστε άσχημες στιγμές της περασμένης χρονιάς, αλλά για να δούμε ότι είχαμε την δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε. Άλλοτε η δύναμή μας ήταν λίγη, άλλοτε πολλή, σημασία έχει ότι δεχόμαστε πως υπάρχουν αυτές οι δύσκολες στιγμές, τις αγκαλιάζουμε και δεν τις αφήνουμε να επηρεάσουν τα όνειρά μας, αλλά τις επιτρέπουμε να μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας. Πολλές φορές όταν γράφουμε ένα πρόβλημα και το βλέπουμε αποτυπωμένο στο χαρτί, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο, όσο το έχουμε στο μυαλό μας. Γιατί το μυαλό πολλές φορές οδηγεί σε αδιέξοδα, ενώ η πραγματικότητα δεν είναι, τελικά, τόσο σύνθετη.  

Βήμα 2ο: Ο θετικός απολογισμός

Έπειτα ξεκινά ο θετικός απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς. 

Τι κερδίσαμε, ποιες ήταν οι αγαπημένες μας στιγμές, ποια ήταν τα συναισθήματά μας, πώς διαχειριστήκαμε την χαρά ή την επιτυχία μας; Μοιραστήκαμε τη χαρά μας με τους αγαπημένους μας; Ποιοι άνθρωποι ήταν δίπλα μας; Γιατί οι άλλοι απομακρύνθηκαν; Γιατί απομακρυνθήκαμε εμείς από τους άλλους; 

Ποια όνειρά μας έγιναν πραγματικότητα; Τι ενέργειες κάναμε για να το πετύχουμε αυτό; 

Γράφουμε γράφουμε γράφουμε…. 

Γράφουμε και χρωματίζουμε, κατηγοριοποιούμε τις επιτυχίες, τις αποτυχίες. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, παρά μόνο κατάθεση των γεγονότων και των συναισθημάτων μας. 

Και μόλις ολοκληρώσουμε την καταγραφή μας παρατηρούμε ποιοι πραγματικά είμαστε! Τι μπορούμε να πετύχουμε, τι μπορούμε (αν θέλουμε) να αλλάξουμε… 

Βήμα 3ο: Στόχοι και όνειρα

Τώρα πια είμαστε έτοιμοι για να καταγράψουμε τα σχέδιά μας για τη νέα χρονιά! 

Αυτό είναι και το πιο διασκεδαστικό σε όλη τη διαδικασία!

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν!

Σε κάθε φύλλο γράφουμε τον στόχο μας 

Έπειτα σημειώνουμε σκέψεις για το:

-Πώς μπορούμε να τον πετύχουμε. 

-Ποιος μπορεί να μας βοηθήσει; 

-Τι ακριβώς χρειαζόμαστε; 

Όλα αυτά θα αποτελούν οδηγό για την υπόλοιπη χρονιά. 

Θα μπορούμε να ανατρέχουμε στους στόχους και στα όνειρά μας, θα συμπληρώνουμε τι προσπαθήσαμε για να τα πετύχουμε και τι, επιπλέον, χρειάζεται να κάνουμε μέχρι να τα πραγματοποιήσουμε. 

Είναι μια διαδικασία που θα την κάνουμε ολόκληρη τη χρονιά, εάν πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε συγκεκριμένους στόχους. Είναι ο προσωπικός μας οδηγός και το πιο όμορφο είναι ότι τον δημιουργήσαμε μόνοι μας. Εμείς ορίζουμε τους στόχους, εμείς και τις δράσεις για να τους πετύχουμε. 

Φανταστείτε σε ένα χρόνο από τώρα να ανατρέξουμε σε αυτόν τον οδηγό και να δούμε ότι πετύχαμε τους στόχους της χρονιάς, ή ότι (τουλάχιστον) προσπαθήσαμε ή ότι κοντεύουμε να τους πετύχουμε…

Φυσικά, δεν καταγράφουμε τους στόχους για να έχουμε το άγχος για την επιτυχίας τους, αλλά για να ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε, ότι προσπαθούμε και ότι θα προσπαθήσουμε για αυτούς! Γιατί η προσπάθεια είναι ένδειξη ελπίδας… και η ελπίδα είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε για τη χρονιά που έρχεται! 

Σας φιλώ… 

Το τριγωνάκι σας! 

Αγαπώ να παρακολουθώ ντοκιμαντέρ με καρχαρίες!

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *