Υγεία,  Υγεία / Ομορφιά

Πώς να βελτιώσουμε τον ύπνο και το σώμα μας

Τα τελευταία χρόνια, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά λόγω του μωρού, είχα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον ύπνο και γενικότερα διάφορα θέματα υγείας. Αυτό συνέβαινε λόγω κούρασης, αϋπνίας και πολλών άλλων πραγμάτων.

Έτσι έβαλα ως στόχο να βελτιώσω τον ύπνο μου και κατ’ επέκταση την καθημερινότητά μου.

Για να το κάνω αυτό ανέτρεξα σε διάφορες μελέτες και έρευνες. Στη συνέχεια κατέληξα σε αγγλικές βιβλιογραφίες πού μελετάνε το κιρκάδιο (βιολογικό) ρολόι της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.

Αυτές οι μελέτες αναφέρουν, πως οι άνθρωποι μπορούμε να βελτιώσουμε του ύπνο μας και την ποιότητα ζωής μας αισθητά.

Σύμφωνα λοιπόν με το 24ωρο κιρκάδιο ρολόι είναι καλό να κοιμόμαστε στις 10:00-10:30 κάθε βράδυ και να προσπαθούμε να τηρήσουμε αυτό το πρόγραμμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, να κοιμόμαστε μεταξύ 11 μ.μ. με 3 π.μ., προκειμένου να διασφαλίσουμε την επαρκή υγεία των οργάνων του ήπατος και της χοληδόχου κύστης και τη γενική αποκατάσταση του σώματος.

Αν είστε περίεργοι, όσο και εγώ για το τι προτείνει το κιρκάδιο ρολόι της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής διαβάστε το παρακάτω πρόγραμμα:

 • 5 π.μ. έως 7 π.μ: Παχύ έντερο
  Ξυπνάμε πηγαίνουμε στην τουαλέτα, για να αποτοξινωθούμε.
 • 7 π.μ. έως 9π.μ: Στομάχι
  Τρώμε ένα πλήρες, ισορροπημένο πρωινό.
 • 11 π.μ έως 5 μ.μ: Ουροδόχος κύστη
  Προσπαθούμε να ενυδατωθούμε όλη τη μέρα, αλλά ειδικά αυτό το διάστημα με νερό και τσάι.
 • 7 μ.μ έως 9 μ.μ: Περικάρδιο
  Ηρεμούμε πριν κοιμηθούμε, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, με διατάσεις και διαλογισμό. Αποφεύγουμε το έντονο φως του τηλεφώνου μας.
 • 11 μ.μ έως 1 π.μ: Χοληδοχος κύστη Κοιμόμαστε καλά για 7 έως 8 ώρες και αφήνουμε το σώμα μας να αναζωογονηθεί για την επόμενη μέρα.

Αυτό λοιπόν είναι το 24ωρο κιρκάδιο ρολόι, που αν καταφέρουμε να τηρήσουμε τα ωράρια θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου και κατ’ επέκταση καλύτερη καθημερινότητα.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να τηρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Πάντως εγώ θα κάνω μία προσπάθεια να το τηρήσω.

Έχετε και εσείς κάποια μελέτη ή έρευνα, που να βοηθάει στη βελτίωση του ύπνου και κατ’ επέκταση της καθημερινότητας μας;

Λατρεύω τα ταξίδια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *