Παραμύθια με κόστος μικρότερο από 5€,  Ταινίες / Βιβλία

Προτάσεις Απριλίου

1. Του σχοινιού τα μανταλάκια / Αντώνης Παπαθεοδούλου / εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης

Βλέποντας το όνομα Αντώνης Παπαθεοδούλου στον τίτλο του συγγραφέα είσαι σίγουρος πως έχεις στα χέρια σου ένα καλό βιβλίο. Διαβάζοντάς το δεν σε διαψεύδει. Σύντομα καταλαβαίνεις οτι πρόκειται για ένα υπέροχο παραμύθι που μέσα από την απλότητά του, περνάει στα παιδιά μας το πιο σπουδαίο νόημα για την φιλία, οτι: “οι καλοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα”.

Στα θετικά: Το συγκεκριμένο παραμύθι ανήκει στη σειρά χωρίς σωσίβιο 1-καβουράκια που προσφέρεται για ανάγνωση από παιδιά που έχουν κατακτήσει τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης της α και β τάξης δημοτικού

Αν βγείτε στην αυλή, στο μπαλκόνι, στην ταράτσα και δείτε του σκοινιού τα μανταλάκια να μαλώνουν για μια κάλτσα, για ένα κασκόλ ένα μαγιό ή ένα μαντίλι, μη βγάλετε συμπέρασμα πως δεν είναι καλοί και αγαπημένοι φίλοι! Γιατί οι καλοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα…

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 5 ετών.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη


2. Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας / Όσκαρ Ουάιλντ /

Μια υπέροχη ιστορία του κορυφαίου συγγραφέα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Όσκαρ Ουάιλντ. Η ιστορία περιγράφει την φιλία ανάμεσα σε ένα χελιδονάκι και ένα άγαλμα (τον ευτυχισμένο πρίγκιπα). Το χελιδόνι στην πορεία του για την Αίγυπτο κάνει μια στάση στον ώμο του αγάλματος και αποφασίζει να τον βοηθήσει στα σχέδια του να μοιράσει χαρά στον κόσμο που πονάει.

Στα θετικά: Είναι μια ιστορία που σου προκαλεί πολλά συναισθήματα. Διαβάζοντάς την θα γελάσουμε, θα κλάψουμε, θα συγκινηθούμε , θα νιώσουμε θαυμασμό και όλα αυτά παρέα με τα παιδιά μας εξηγώντας τους το πιο μεγάλο νόημα, την προσφορά και την αυτοθυσία.

«Όταν ζούσα κι είχα ανθρώπινη καρδιά», απάντησε το άγαλμα, «δεν ήξερα τι είναι τα δάκρυα, γιατί ζούσα στο παλάτι της ανεμελιάς, όπου απαγορεύεται η είσοδος στη θλίψη»

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 6 ετών.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός


3. Το κοκαλάκι της νυχτερίδας / Αντώνης Παπαθεοδούλου / εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Η Ελπίδα η νυχτερίδα έχασε το αγαπημένο κοκαλάκι της και τώρα δεν μπορεί να πιάσει κοτσίδα τα μαλλιά της. Κυκλοφορεί λοιπόν με τη μαλλούρα μπροστά τα μάτια της και ψάχνει σε κάθε γωνιά μήπως το βρει. Συναντά ανθρώπους που σαν κάτι να ξέρουν αλλά απογοητεύεται κάθε φορά.

Στα θετικά: Είναι γραμμένο σε έμμετρο στοίχο και διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για την μεταφορική έννοια της φράσης “το κοκαλάκι της νυχτερίδας” καθώς μέσα στο βιβλίο προσφέρονται πολλά παραδείγματα.

«Μα που να χάθηκε, πριν από λίγο το είδα» ρώτησε το νυχτεριδομπαμπά τον Πελοπίδα η Ελπίδα, η όμορφη μακρυμαλλούσα νυχτερίδα.

«Ποιο έχασες, Ελπίδα μου, και κρύβεσαι και κλαις πίσω απ’ τα μακριά σου τα μαλλάκια;» «Έχασα το ροζ, το χνουδωτό, το πιο ωραίο απ’ όλα μου τα κοκαλάκια»

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες 3-6 ετών.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος


4. Το σώμα είναι δικό μου / Ντάγκμαπ Γκαισλερ

Στην εποχή που διανύουμε είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να μάθουμε στα παιδιά μας την έννοια της υπέρβασης των σεξουαλικών ορίων. Αυτό ξεκινά από την εικόνα του παιδιού για το σώμα του. Θα πρέπει το παιδί να έχει μια σαφή εικόνα για τον εαυτό του και το σώμα του ώστε να είναι σε θέση να ξεχωρίσει αγγίγματα ή συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτά.

Στα θετικά:. Μέσα από τα παραδείγματα που δίνονται στο βιβλίο, ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο παιδί και στον γονιό ώστε να συζητήσουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στην σειρά “Φραουλίτσα” η οποία ενδείκνυται για ανάγνωση κατά τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Γεια σας! Είμαι η Κλάρα και έχω κάτι πολύ ξεχωριστό! Είναι το σώμα μου και ανήκει μόνο σ’ εμένα. Είμαι περήφανη για εμένα και το σώμα μου. Μερικές φορές θέλω να νιώθω κοντά σε κάποιον. Υπάρχουν όμως στιγμές που δεν θέλω να με αγγίζει κανένας. Όποτε πάει κάποιος να με αγγίξει και δεν μου αρέσει, τότε λέω: «Σταμάτα! Μη με αγγίζεις! Δεν το θέλω!»

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 5-6 ετών

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και ανήκει στη σειρά φραουλίτσα


5. Τα γουρουνάκια της ευτυχίας / Ιωάννα Μπαμπέτα / εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη

Μια έξυπνη παραλλαγή του πολυαγαπημένου παραμυθιού τα 3 γουρουνάκια. Σ αυτή την ιστορία τα γουρουνάκια δεν έχουν επιλέξει απλά διαφορετικό υλικό για να χτίσουν τα σπίτια τους αλλά έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, τον οποίο παρουσιάζουν. Φυσικά το κάθε γουρουνάκι πιστεύει πως ο δικός του τρόπος ζωής είναι ο καλύτερος και προτρέπουν τον ήρωά μας να τα μιμηθεί. Ποια απόφαση θα πάρει όμως ο μικρός μας φίλος για να δώσει απάντηση στο ερώτημα που του τριβελίζει το μυαλό; που βρίσκεται τελικά η ευτυχία;

Στα θετικά: Η πανέμορφη εικονογράφηση και η αφήγηση της ιστορίας προσφέρεται σε QR code

Μεγάλο ταξίδι έκανε ο ήρωας σ΄ αυτήν την ιστορία για να βρει απάντηση στο ερώτημα: Που να βρίσκεται άραγε η ευτυχία; Μήπως στην ξάπλα και στην παραλία; Στην οικογένεια και στην χειρωνακτική εργασία; Ή στα χρήματα και στην επιτυχία; Τρία γουρουνάκια απαντούν και μοιράζονται μαζί μας όλα αυτά που αγαπούν. Στο χέρι μας είναι τώρα να επιλέξουμε πώς θα ζήσουμε για να γίνουμε ευτυχισμένοι και της ζωής οι κερδισμένοι

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 3 ετών

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και ανήκει στην αγαπημένη σειρά μικρές καληνύχτες


…Η συνέχεια τον Μάιο!

Στη προηγούμενη ζωή, ήμουν θαλασσοπόρος!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *