Βιβλία,  Παραμύθια με κόστος μικρότερο από 5€,  Ταινίες / Βιβλία

Προτάσεις Φεβρουαρίου

1. Ο ραφτάκος των λέξεων / Αντώνης Παπαθεοδούλου / εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Τι πρωτότυπη ιδέα! Τι όμορφο νόημα! Ένα παραμύθι που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Ο ραφτάκος μιας μικρής πόλης συνηθίζει να ράβει τα ρούχα από ένα μοναδικό υλικό, τις όμορφες λέξεις που, με πολύ αγάπη, διαλέγει από “βιβλία και ποιήματα και περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες”… Κάποια στιγμή όμως η πόλη μεγαλώνει και ο κόσμος αρχίζει να ψωνίζει έτοιμα ρούχα. Μια ιστορία για τους ανθρώπους που ζουν δίπλα μας, μοναχικοί αλλά πάντα πρόθυμοι για παρέα. 

Στα θετικά: Δίνει πλούσιες επιλογές για συνώνυμες και αντώνυμες λέξεις καθώς και πολλά επίθετα για να περιγράψουμε διάφορες έννοιες.Δώρο η αφήγηση σε qr code.

“Κάποια ρούχα είναι ραμμένα με μεταξωτή κλωστή, άλλα είναι μάλλινα βαριά κι άλλα σαν πέπλα ανάλαφρα. Υπάρχουν όμως και κάποια ρούχα βολικά πολύ, που είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε να μας ζεσταίνουν τον χειμώνα και να μας δροσίζουν το καλοκαίρι. Ποιός ράφτης ξέρει να τα ράβει και πού θα τον βρούμε;

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 3 ετών

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και ανήκει στην αγαπημένη σειρά μικρές καληνύχτες

2. Το όνειρο του Μαθιού / Leo Lionni / εικονογράφηση: Leo Lionni

Το αγαπημένο μου από αυτή τη λίστα, ένα πραγματικά υπέροχο παραμύθι για πολλούς λόγους. Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Από την ονειρική εικονογράφηση; Από την εμπνευσμένη ιστορία; Από τη ποιητική διάθεση που ξεχειλίζει όπως και πολλά ακόμη βιβλία του ίδιου συγγραφέα-εικονογράφου; Είναι ένα βιβλίο που σε εμπνέει, σε γεμίζει θετική ενέργεια και σου δίνει την βεβαιότητα ότι ο κόσμος αλλάζει ξεκινώντας από μέσα μας. Ο Μαθιός, στην ιστορία μας, δεν άλλαξε τον κόσμο γύρω του, άλλαξε τη ματιά του προς αυτόν και τότε ο δρόμος προς την ευτυχία ήταν πια μονόδρομος.

Στα θετικά: Ολόκληρο το βιβλίο!

“Ο Μαθιός, ένα μικρό ποντικάκι, ζει σε μια θλιβερή και σκονισμένη γωνιά της σοφίτας. Μια επίσκεψη στο μουσείο τον κάνει να δει όλο τον κόσμο γύρω του με άλλα μάτια.Με την πατούσα του για πινέλο θα ζωγραφίσει <<τα σχήματα και τα χρώμματα της χαράς>>” 

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 3 ετών. 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

3. Ώρα για ύπνο αρκουδάκι μου /  Συλλογικό έργο

Ένα ευχάριστο παραμύθι για ανάγνωση πριν τον ύπνο. Περιγράφει ένα παιχνιδιάρικο αρκουδάκι που αρνείται να κοιμηθεί παρόλο που η μαμά του και οι φίλοι του το φωνάζουν εδώ και ώρα.

Στα θετικά: Είναι σύντομο, διαβάζεται εύκολα.

“Το μικρό αρκουδάκι δεν θέλει να πάει για ύπνο. Του αρέσει πολύ το παιχνίδι και όταν η μαμά του και τα άλλα ζώα τον φωνάζουν, κάνει ότι δεν τους ακούει για να συνεχίσει να παίζει. Ο ήλιος όμως αργοσβήνει και το σκοτάδι πέφτει. Θα μπορέσει το μικρό αρκουδάκι να βρεί το δρόμο για το σπίτι;“

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες 0-3 ετών. 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης – Πυραμίδα

4. Το όνομα του δράκου / Κωνσταντίνα Αρμενιάκου / εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου

Προκειμένου να διώξουν έναν πεινασμένο δράκο που ήρθε και θρονιάστηκε στη πλατεία, οι κάτοικοι μιας πόλης προσπαθούν να μαντέψουν το όνομά του, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους ταΐζοντάς τον ό,τι διαθέτει ο καθένας. Ένα χιουμοριστικό διήγημα που στο τέλος μας αποκαλύπτει ένα βαθύ νόημα. Μόνο αν κοιτάξεις τους φόβους σου κατάματα και τους ονομάσεις μπορείς να τους ξεπεράσεις!

Στα θετικά: Το όμορφο νόημα και η ζωηρή αφήγηση.Δώρο η αφήγηση σε qr code.

“Μια φορά και έναν καιρό, σε μια πασίγνωστη μεγάλη πόλη, κατέφτασε ένας φοβερός και τρομερός δράκος. Τα βαριά του βήματα ταρακούνησαν τους κατοίκους. Ο δράκος ήρθε πεινασμένος και απειλητικός. Και ήρθε τραγουδώντας!

<<Δράκος είμαι που πεινάει, τρώει και δε σταματάει.Μόνο τ’ όνομά μου αν βρείτε θα με ξεφορτωθείτε>>”

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες 3-6 ετών. 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και ανήκει στην αγαπημένη σειρά μικρές καληνύχτες

5. Αυτό που νιώθω / Janan Cain / εικονογράφηση: Janan Cain

Κοιτώντας μέσα από τα μάτια ενός παιδιού ο συγγραφέας με απλά και εύστοχα στιχάκια καταφέρνει να κατονομάσει τα συναισθήματα. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αυτό που νιώθουν και να ξεχωρίσουν συναισθήματα που μπορεί να τους μπερδεύουν, όπως τη βαρεμάρα από τη στεναχώρια. Το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα και έτσι τα αποδέχονται χωρίς ενοχές. 

Στα θετικά: Ο Janan Cain στο τέλος του βιβλίου προτείνει στους γονείς διάφορες ιδέες προς συζήτηση με τα παιδιά τους μετά την ανάγνωση ώστε να τα βοηθήσουν να καταλάβουν ακόμα καλύτερα τα συναισθήματα τους

“<<Όσα νιώθω δικά μου είναι. Η λύπη, η χαρά, ο θυμός μου. Νιώθω μια έτσι και μια αλλιώς μα νιώθω πάντα ο εαυτός μου.>>

Το βιβλίο αυτό εξηγεί με τον απλούστερο και καλύτερο τρόπο τον κόσμο που βρίσκεται γύρω μας, άλλα κυρίως αυτόν που υπάρχει μέσα μας”

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες 3-6 ετών.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

…Η συνέχεια τον Μάρτιο!

Στη προηγούμενη ζωή, ήμουν θαλασσοπόρος!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *