Βιβλία,  Παραμύθια με κόστος μικρότερο από 5€,  Ταινίες / Βιβλία

Προτάσεις Μαρτίου

1.Κάτσε στ’ αυγά σου! / Levey Emma / εικονογράφηση: Levey Emma

Το παραμύθι μας μιλάει για μια κοτούλα, την Τούλα! Η Τούλα λοιπόν μετά από κάποιες ατυχίες αποφάσισε να μη το βάλει κάτω και να κυνηγήσει το όνειρό της. Και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να το πετύχει. Στο τέλος θα ανταμειφθεί για την επιμονή, την αγάπη και την αφοσίωσή της.

Στα θετικά: Το όμορφο μήνυμα που περνάει το συγκεκριμένο βιβλίο. Η σημασία διπλή: εφενός ότι η προσπάθεια που κάνουμε στο τέλος ανταμείβεται και αφετέρου πως η μητρότητα είναι κάτι ανεξάρτητο από τη τεκνοποίηση.

Η Κοτούλα Τούλα λάτρευε τ’ αυγά. Όλα τ’ αγαπούσε μεγάλα και μικρά. Μονάχα στο φτερό της αχ, να κρατούσε ένα δικό της!

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες 3-6 ετών

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

2. Φρέντερικ / Leo Lionni / εικονογράφηση: Leo Lionni

Άλλο ένα υπέροχο παραμύθι από τον Leo Lionni! Ο χειμώνας πλησιάζει και τα ποντικάκια μαζεύουν τις απαραίτητες προμήθειες. Όλοι εργάζονται εκτός απο τον Φρέντερικ! Ο Φρέντερικ αν και αρχικά φαίνεται να τεμπελιάζει τελικά αποδεικνύεται πως έκανε τη πιο σημαντική δουλειά που δεν είναι άλλη απο το να κρατήσει ζωντανό το καλοκαίρι!

Στα θετικά: Το βιβλίο αυτό θα φέρει σε μια πρώτη επαφή τα μικρά σας με τον ποιητικό λογο. Με αφορμή το συγκεκριμένο παραμύθι μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι του “κλείσε τα μάτια και πες μου τι βλέπες”

<<Ένα ποντίκι βουτηγμένο από τα αυτάκια ως την ουρά του στην ποίηση αποδεικνύει οτι καμιά φορά μια ζωή που μοιάζει άσκοπη δεν είναι τελικά καθόλου αυτό>> ERIC CARLE

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 3 ετών. 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

3. Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου / Peter-Christen Asbjornsen, Moe Jorgen/ εικονογράφηση: Svend Otto S.

Ένα παραμύθι βασισμένο σε ένα λαϊκό ελληνικό και νορβηγικό παραμύθι. Η αλήθεια ειναι ότι όταν το πρωτοδιάβασα με σόκαρε. Είναι λίγο σκληροπυρηνικό όπως όλα τα παραμύθια που προέρχονται από λαϊκούς μύθους. Όμως το μήνυμα που περνάει πάντα επίκαιρο και αληθινό. Ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι πονηροί οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τους άλλους ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Είναι ένα μάθημα που τα παιδιά μας αργά η γρήγορα θα συναντήσουν στη ζωή τους επομένως είναι καλό να το συζητήσουμε μαζί τους.

Στα θετικά: είναι η πολύ μεγάλη συζήτηση που θα κάνετε γύρω από ένα σωρό παραδείγματα ανθρώπων που μπορεί να μην αποκαλύπτουν πάντα τους σκοπούς τους, μπορεί να μη λένε αλήθεια προκειμένου να μας εξαπατήσουν και να μας εκμεταλλευτούν.

Αυτό το αγαπημένο παραμύθι που δύο Νορβηγοί συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών μύθων μας στέλνουν από τον 19ο αιώνα, μέσα από τη χιουμοριστική πλοκή του και τη κλασική (για τις λαϊκές αφηγήσεις ) επανάληψη γεγονότων, μας μιλά για αυτό ακριβώς που συμβαίνει και στις μέρες μας.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 3 ετών

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

4. Το Μόλεμα / Φίλιππος Μανδηλαράς / εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Ενα από τα βιβλία που ξεχώρισα μέσα στη πανδημία. Μέσα από τα ευχάριστα μικρά στιχάκια του, μας περιγράφει με απλό τρόπο τι συμβαίνει σε μια φάρμα από τη στιγμή που ένας ιός το “Μόλεμα” θα κάνει την εμφάνισή του μέχρι τη στιγμή που θα υποχωρήσει. Αρχικά τα πουλιά φαίνονται δύσπιστα και δεν τηρούν τα μέτρα, στη πορεία όμως αποφασίζουν να ακολουθήσουν τους κανόνες και να φορέσουν τα τσεμπέρια τους.

Στα θετικά: Δίνει φωνή στις κρυφές σκέψεις των παιδιών “μα μέχρι πότε θα είμαστε έτσι;” “Πότε θα ξαναπαίξουμε όλοι μαζι;” Και αφού τεθούν αυτά τα ερωτήματα κατευνάζει τους φόβους και τις ανησυχίες τους εξηγώντας πως σε λίγο καιρό όλα αυτά θα είναι παρελθόν!

Τι είναι το ΜΟΛΕΜΑ; Τι κάνουν τα πουλερικά της φάρμας <<Ο Μακάριος>> όταν μαθαίνουν για αυτό και πώς το αντιμετωπίζουν τελικά; Μια ιστορία για την υπευθυνότητα που χρειάζεται να δείχνουμε απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους όταν παρουσιάζεται μια δυσκολία

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 3-6 ετών

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

5. Δεν πάω πουθενά με ξένους! / Νταγκμαπ Γκαισλερ

Άφησα για το τέλος ένα πολύ όμορφο βιβλίο που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη! Εσείς είσαστε σίγουροι πως το παιδί σας δεν θα ακολουθούσε ποτέ κάποιον άγνωστο για να το φέρει σπίτι; Και αν ναι, με τους γνωστούς τι γίνετε; Ένα παιδί μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον που γνωρίζει; Πώς θα καταλάβει ποιον πρέπει να εμπιστευτεί και ποιον όχι; Η Μελίνα από την ιστορία μας εξηγεί με απλά λόγια πόσο καλά ή όχι γνωρίζει τα άτομα που εμφανίζονται μπροστά της και διατίθενται να την γυρίσουν σπίτι.

Στα θετικά: Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πολλά θετικά. Δίνει αφορμή για μεγάλη συζήτηση με τα παιδιά μας σχετικά με την ασφάλεια τους. Ακόμη και άτομα που γνωρίζουμε δεν μπορούμε πάντα να τα εμπιστευτούμε. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια λίστα, την οποία μπορεί να συμπληρώσει το ίδιο το παιδί σε συνεργασία με τους γονείς, με άτομα που μπορεί ένα παιδί να εμπιστευθεί. Τέλος το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στην σειρά “Φραουλίτσα” η οποία ενδείκνυται για ανάγνωση κατά τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Το σχολείο τελείωσε. Όλοι οι συμμαθητές της Μελίνας έχουν φύγει. Μόνο εκείνη περιμένει υπομονετικά έξω στο πεζοδρόμιο. Μια κυρία περνάει από μπροστά της. <<Έλα μαζί μου>>, της λέει. <<Δεν έρχομαι, γιατί δεν σας ξέρω>> , απαντά η Μελίνα. Κι όσο κι αν επιμείνει η κυρία, η Μελίνα θα περιμένει, όπως της είπε να κάνει η μαμά…

Μια ιστορία που εξηγεί με όμορφο τρόπο στα παιδιά ότι δεν πρέπει να ακολουθούν ποτέ τους ξένους αλλά να ακούνε πάντα τους γονείς τους.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κατάλληλο για ηλικίες από 3-6 ετών

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και ανήκει στη σειρά φραουλίτσα

…Η συνέχεια τον Απρίλιο!

Στη προηγούμενη ζωή, ήμουν θαλασσοπόρος!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *