Ο μπακλαβάς των παιδικών μου αναμνήσεων
Αρχή του χρόνου και σας παρουσιάζω την συνταγή του πιο νόστιμου μπακλαβά. Ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό που όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, η μητέρα μου τον έφτιαχνε κάθε χρόνο παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κάθε χρόνο στο ίδιο ταψί, κάθε χρόνο ίδια υπέροχα κομμένα τα ρομβάκια, κάθε χρόνο η ίδια πεντανόστιμη γεύση (απίστευτο πώς το καταφέρνουν αυτό οι μαμάδες μας). Πιστεύω να σας έβαλα λίγο στο κλίμα… πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε εμείς φέτος αυτόν τον υπέροχο μπακλαβά.
Υλικά για τον μπακλαβά:
2 συσκευασίες φύλλα για μπακλαβά (η κάθε συσκευασία περιέχει 14 φύλλα)
1,5 κιλό καθαρισμένα καρύδια
350gr αγελαδινό βούτυρο
50 ml ηλιέλαιο
1 κιλό ζάχαρη
1 στρογγυλό ταψί 35-40 εκατοστά
Υλικά για το σιρόπι:
3 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
2-3 ξυλαράκια γαρύφαλλο
Λίγες σταγόνες από μισό λεμόνι
Διαδικασία για τον μπακλαβά:
Από τα φύλλα μας θα κρατήσουμε 4 νωπά τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε 2 κάτω στο ταψί και 2 πάνω στο τέλος. Τα υπόλοιπα φύλλα τα απλώνουμε για να στεγνώσουν (περίπου 30’). Η μητέρα μου τα απλώνει σε όλο το σπίτι, στους καναπέδες, στην κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο πάνω σε ένα σεντόνι (αυτή άλλωστε είναι μια εικόνα που πάντα θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια όταν φτιάχνουμε μπακλαβά).
- Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το έχουμε δίπλα μας σε μια κατσαρόλα.
- Στο ταψί μας απλώνουμε 2 νωπά φύλλα. Δεν αφήνουμε γωνίες, ότι περισσεύει γύρω γύρω το κόβουμε με το χέρι και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί μας. Ραντίζουμε με βούτυρο πάνω από το φύλλο μας (δεν χρησιμοποιούμε πινέλο). Τώρα συνεχίζουμε με τα στεγνά φύλλα, απλώνουμε άλλα 2 (δεν πειράζει αν σπάνε αρκεί να τα απλώσουμε ομοιόμορφα) και βουτυρώνουμε, άλλα 2 φύλλα και βουτυρώνουμε και άλλα 2 φύλλα και βουτυρώνουμε (σύνολο 6 φύλλα στεγνά).
- Τα καρυδιά τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με μια χούφτα ζάχαρη. Την μισή ποσότητα την προσθέτουμε στο ταψί μας και από πάνω βουτυρώνουμε.
- Συνεχίζουμε ξανά με τα φύλλα μας. 2 φύλλα και βουτυρώνουμε, άλλα 2 φύλλα και βουτυρώνουμε και άλλα 2 φύλλα και βουτυρώνουμε (σύνολο 6 φύλλα στεγνά).
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα καρύδια και βουτυρώνουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε τα 2 νωπά φύλλα που αφήσαμε. Χαράζουμε τον μπακλαβά στο σχέδιο που μας αρέσει και βουτυρώνουμε καλά τα φύλλα μας.
- Ψήνουμε στους 140 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά στον αέρα και μετά στους 160 βαθμούς πάλι στον αέρα μέχρι ο μπακλαβάς να πάρει ένα έντονο χρυσαφένιο χρώμα.
Τον βγάζουμε από τον φούρνο και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Διαδικασία για το σιρόπι:
Φτιάχνουμε το σιρόπι μας προσθέτοντας νερό, ζάχαρη και γαρύφαλλα σε μια κατσαρόλα και βράζουμε. Όταν αρχίσει το βράσιμο προσθέτουμε και τις σταγόνες από το λεμόνι. Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν η υφή του δεν θα είναι αρκετά ρευστή.
Προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι μας σιγά σιγά στο κρύο μπακλαβά και αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ο τέλειος μπακλαβάς είναι έτοιμος.
Καλή σας απόλαυση!
Λατρεύω τα disco party!