Notebook,  Εξωτερικό,  Σκέψεις

Μετανάστευση στην Αγγλία

       Μετανάστευση, μια λέξη που κρύβει πολλά άγχη, φόβους και απορίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολλά ερωτηματικά αποφασίζοντας να μεταναστεύσουν. Οι περισσότερες απορίες αφορούν κυρίως την κατοικία, την εκπαίδευση, την υγεία και την εργασία. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την μετανάστευση στην Αγγλία και τι ισχύει στην χώρα μετά το Brexit. Ας ξεκινήσουμε.

1. Εύρεση κατοικίας

 • Αρχικά να αναφέρουμε ότι όταν σκοπεύεις να αλλάξεις χώρα, παίζει ιδιαίτερο ρόλο αν έχεις παιδί ή όχι. Τι θέλουμε να πούμε; Στο εξωτερικό και κυρίως στην Αγγλία, όταν κάποιος επιθυμεί να νοικιάσει ένα σπίτι τον ρωτάνε αν έχει παιδιά ή κάποιο ζωάκι. Συνήθως επιθυμούν άτομα που δεν έχουν ζωάκια ή παιδιά. Αυτοί είναι λόγοι που μπορεί να απορρίψει ο ιδιοκτήτης τον υποψήφιο ενοικιαστή. Γι’ αυτό το λόγο η πλειοψηφία των επίδοξων ενοικιαστών συνήθως αποκρύπτει τέτοιου είδους πληροφορίες
 • Η διεύθυνση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό τραπέζης, επομένως δεν μπορείς να πληρωθείς από τη δουλειά σου.
 • Ο ενδιαφερόμενος δεν μιλάει απευθείας με τον ιδιοκτήτη, υπάρχουν κάποια γραφεία, με τους επονομαζόμενος ατζέντες. Με αυτούς συνεννοείται ο ενοικιαστής, για οποιοδήποτε πρόβλημα έχει το σπίτι, αλλά και για τα συμβόλαια.Όσον αφορά υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές βλάβες τις αναλαμβάνει όλες ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Ο ενοικιαστής ενημερώνει τον ατζέντη για το πρόβλημα που υπάρχει και απλά έρχεται ο αντίστοιχος τεχνικός να κάνει τη δουλειά.
 • Μόλις βρεις το σπίτι που θα μείνεις, θα πρέπει να πας στον αντίστοιχο δήμο να εγγραφείς και να συμπληρώσεις κάποια χαρτιά. Από εκεί και πέρα κάθε μήνα θα σου έρχεται ένα ποσό που πρέπει να πληρώνεις στο δήμο. Συνήθως το ποσό είναι πάνω από 100 pound (περίπου 120€) τον μήνα και γίνεται κάποια ρύθμιση μέσω e-banking, ώστε να γίνεται αυτόματα η πληρωμή.
 • Στη συνέχεια επικοινωνείς με κάποια εταιρεία για το ρεύμα, το αέριο και κάποια εταιρεία τηλεφώνου, ώστε να μπορείς να συνδέσεις internet και τηλέφωνο (τα δύο τελευταία γίνονται τηλεφωνικά δεν χρειάζεται να πας σε κάποια υπηρεσία).

2. Ιατρική Περίθαλψη

 • Στη συνέχεια αφού έχεις διεύθυνση, μπορείς να κάνει on line εγγραφή στο GP της γειτονιάς σου.Το GP είναι το ιατρείο της γειτονιάς. Εκεί απευθύνεται κάποιος, όταν θέλει να κάνει εξετάσεις γενικές ή αιματολογικές  ή οποιαδήποτε άλλη εξεταση. Αυτοί στη συνέχεια, αν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε παραπέμπουν σε κάποιο νοσοκομείο.
 • Στα νοσοκομεία μπορεί να πάει ο οποιοσδήποτε για μια εξέταση προγραμματισμένη ή έκτακτη, δωρεάν. Βέβαια να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το σύστημα υγείας της Αγγλίας είναι άθλιο, δηλαδή το σύστημα υγείας της Ελλάδας μπροστά σε αυτό που αντικρίζει κάποιος εδώ, ήταν παράδεισος.Γενικά ο προληπτικός έλεγχος δεν υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι για μια απλή εξέταση αίματος θα πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να την δικαιολογεί.
 • Βέβαια υπάρχουν και ιδιώτες γιατροί οι οποίοι είναι απλησίαστοι, για παράδειγμα μία εξέταση σε παιδίατρο κοστίζει περίπου 280 pound που είναι πάνω από 300 ευρώ.

    3. Εκπαίδευση

 • Το δικό μου παιδί όταν ήρθαμε ήταν 2 χρονών επομένως θα σας μιλήσω για παιδικούς σταθμούς. Όσον αφορά λοιπόν τους παιδικούς σταθμούς στην Αγγλία, τα παιδιά τα παίρνουν μετά την ηλικία των 2 ετών και αυτό με προϋποθέσεις. Αρχικά μπαίνεις στον δήμο σου και ανεβάζεις online το εισόδημά σου, αν παίρνει κάποιο επίδομα και κάποια προσωπικά χαρτιά. Στη συνέχεια αποφασίζει το κράτος, αν θα σου παρέχουν δωρεάν παιδικό σταθμό. Μπορεί να σου απορρίψουν την αίτηση έστω και αν το επίδομα σου ξεπερνά τα 0,01£.
 • Στη συνέχεια με το χαρτί της έγκρισης ψάχνεις παιδικό σταθμό. Εμείς είχαμε σαν κριτήρια επιλογής το περιβάλλον, την απόσταση και τις ώρες που λειτουργούσε ο κάθε παιδικός δηλαδή αν ήταν πρωινή ή απογευματινή βάρδια.
 • Κατά μέσο όρο στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι 5 χρονών οι παιδικοί σταθμοί απασχολούν το παιδί μόνο 3 ώρες. Αν βέβαια το κράτος δεν παρέχει δωρεάν παιδικό σταθμό οι τιμές είναι αρκετά ανεβασμένες. Ένα παράδειγμα, για 2 5ωρα την εβδομάδα, πληρώνεις το μήνα 600£ δηλαδή 700€.
 • Όπως συνεπάγεται από τις παραπάνω πληροφορίες το κράτος δεν δίνει εύκολα το περιθώριο στη μαμά να δουλέψει.
 • Ως προς το περιβάλλον να αναφέρουμε πως οι εργαζόμενοι που στελεχώνουν τους παιδικούς σταθμούς είναι πιο τυπικοί και κρύοι σαν άνθρωποι.

     4. Εργασία

 • Για το τέλος αφήσαμε την εργασία. Για να εργαστεί κάποιος, την προ Brexit εποχή, χρειαζόταν το λεγόμενο Nino (άδεια εργασίας) και την ταυτότητα, για να γίνει η πρόσληψη. Μετά Brexit όλα άλλαξαν σε αυτό το κομμάτι.
 • Αρχικά κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να μείνει σαν τουρίστας στην Αγγλία μόνο ένα εξάμηνο, χωρίς να δουλεύει.
 • Για να δουλέψει θα πρέπει να του έχει κάνει ο εργοδότης συμβόλαιο αρκετών χιλιάδων pound, αλλά και βίζα. Γενικά επειδή έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα σε αυτό το κομμάτι το καλύτερο θα ήταν να επικοινωνήσει ο ενδιαφερόμενος με την Ελληνική πρεσβεία πριν αποφασίσει να μεταναστεύσει. 

       Εν ολίγοις αυτά είναι τα κύρια και πιο σημαντικά κομμάτια της μετανάστευσης στην Αγγλία, με τα τρέχοντα δεδομένα. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στη διάθεσή σας πατριωτάκια.

Καλή τύχη σε όποια απόφαση και αν πάρετε.

Λατρεύω τα ταξίδια!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *