Notebook,  Σκέψεις

5 πράγματα που βελτίωσα με τη ψυχοθεραπεία

Υπάρχουν κάποια σημεία καμπής στη ζωή μας, κάποια ορόσημα. Σημεία στα οποία ολόκληρη η ζωή μας, άλλαξε.

Αν κάτσεις να αναλογιστείς είμαι σίγουρη πως θα βρεις διάφορα τέτοια ορόσημα στη ζωή σου που τη χωρίζουν αναπόφευκτα σε “κεφάλαια”
Για παράδειγμα η στιγμή που άλλαξα σχολείο,
η στιγμή που έγινα φοιτήτρια,
η στιγμή που έπιασα αυτή τη δουλειά ή η στιγμή που έγινα μαμά….
Ένα τέτοιο σημείο αναφοράς είναι αδιαμφισβήτητα και η ψυχοθεραπεία. Οπότε θα αναφέρομαι σ αυτό ως

Π.Ψ.Ε = Προ ψυχοθεραπείας εποχή και

Μ.Ψ.Ε = Μετά ψυχοθεπείας εποχή

Τους λόγους που οδηγείται κάποιος στη ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση θα τους συζητήσουμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.


Είστε εδώ για να διαβάσετε τα 5 σημεία που βελτίωσα στη ζωή μου εξαιτίας της ψυχοθεραπείας.

1) Γνώρισα τον εαυτό μου

Άλλοτε βαδίζοντας στο μεγάλο δρόμο και άλλοτε στα στενά και δύσβατα σοκάκια της ψυχοθεραπείας, αναπόφευκτα μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου. Κάποιες φορές θα σου αρέσει και κάποιες άλλες όχι. Σκοπός της ψυχοθεραπείας δεν είναι να γίνεις τέλειος, σκοπός είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου όπως είναι, να συνειδητοποιήσεις γιατί συμβαίνει στη ζωή σου αυτό και το άλλο; Γνωρίζοντας τον εαυτό σου, έχεις την ευκαιρία να τον αλλάξεις και να τον βελτιώσεις. Με τη βοήθεια του θεραπευτή, ξεδιπλώνεις πτυχές του χαρακτήρα σου και μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τα μοτίβα. Γιατί επέλεξα αυτή τη δουλειά; Γιατί επέλεξα αυτό τον σύντροφο; Θα βρεθείς πολλές φορές στη θέση να εκπλαγείς με τις επιλογές σου και κάποιες άλλες θα βρεθείς στη μαγική αυτή στιγμή της απόλυτης αποκάλυψης που θα θυμάσαι για πολλά χρόνια!


2) Αγάπησα τον εαυτό μου!

Πόσες φορές στη ζωή μας ακούμε αυτή τη φράση; Αγάπησε τον εαυτό σου! Μπορεί να σκέφτεσαι οτι είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις ή να νιώθεις ενοχές αν δεν τα καταφέρνεις. Μα καλά τόσο δύσκολο είναι να αγαπήσω τον εαυτό μου; Και στο κάτω κάτω πώς γίνεται; Γιατί δεν είναι εύκολο; Πώς να αγαπήσεις κάποιον άγνωστο; Η αγάπη χρειάζεται αναγνώριση και κατανόηση. Πόσες φορές μέσα στη ημέρα έχεις την πολυτέλεια να κάτσεις να σκεφτείς τον εαυτό σου; Να βάλεις στη σειρά τα γεγονότα της ζωής σου; Να κάνεις ειλικρινείς ερωτήσεις και να δώσεις ειλικρινείς απαντήσεις; Ε αυτό κάνει η ψυχοθεραπεία, σε οδηγεί σιγά σιγά στην αποδοχή και στην αγάπη του εαυτού σου αφού πρώτα στον συστήσει!


3) Επιλύω πιο εύκολα τα προβλήματά μου

Είτε το πρόβλημα σου είναι τι κουρτίνες θα επιλέξεις για το παιδικό δωμάτιο, είτε είναι μια απόφαση ζωής όπως ένα διαζύγιο, η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει πολύ στο κομμάτι της επίλυσης. Όταν έχουμε ένα πρόβλημα συνηθίζουμε να το σκεφτόμαστε διεξοδικά, να το αναλύουμε ακόμα και να το συζητάμε με διάφορους ανθρώπους στην προσπάθειά μας να βρούμε την ιδανική λύση. Το πρόβλημα είναι εκεί, δεν αλλάζει, είναι πάντα ίδιο, αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος που το βλέπουμε εμείς. Έρχεται σ αυτό το σημείο λοιπόν η ψυχοθεραπεία και σε παίρνει από το χεράκι για να σε τοποθετήσει κάπου αλλού σε σχέση με το πρόβλημα. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να δεις το πρόβλημα που σε απασχολεί από ένα άλλο σημείο και να αποκαλυφθούν αθέατες πλευρές. Η δυνατότητα να ελίσσεσαι ώστε να μπορείς να δεις ένα πρόβλημα σφαιρικά, σου δίνει την ευκαιρία να το αντιληφθείς τις πραγματικές του διαστάσεις και αυξάνεις τις πιθανότητες να το επιλύσεις.


4) Βελτίωσα την επικοινωνία μου με τους άλλους

Σας έχει τύχει να αναλώνετε το χρόνο σας σε συζητήσεις που φαινομενικά δεν έχουν κάποιο υπόβαθρο; Ή να ακούτε κάποιον να σας μιλάει χωρίς να καταλαβαίνετε που θέλει να καταλήξει ή γιατί σας τα λέει όλα αυτά; Τέτοιες συζητήσεις συνήθως γίνονται με κάποιο παιδί το οποίο δεν έχει εντοπίσει ακόμα τι είναι αυτό που το ενοχλεί ή με κάποιον ενήλικα που δεν έχει αναπτύξει ακόμα τις δικές του κεραίες ενσυνείδησης. Στη Μ.Ψ.Ε. με ευκολία πλέον μπορώ να εντοπίσω το κρυμμένο νόημα πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο συνομιλητής μου, να το “ξεγυμνώσω”, να του το δείξω και η κουβέντα να προχωρήσει λίγο παρακάτω. Εξασκώντας μια τέτοια μορφή επικοινωνίας βοηθάω τον συνομιλητή μου (κυρίως αν είναι παιδί) να έρθει πιο κοντά στο συναίσθημά του ώστε να εντοπίσει τι νιώθει και βοηθάω τον εαυτό μου στην αυτοψυχοθεραπεία μου!
5) Έγινα και συνεχίζω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος

Όταν μπορώ να λύσω πιο εύκολα τα προβλήματά μου, να έχω πιο υγιή επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μου, να επικοινωνώ πιο άμεσα τα συναισθήματά μου και να ακούω πιο πολλά από όσα μου λένε, να νιώθω καλά με τον εαυτό μου, να τον αφήνω να με εκπλήσσει και να τον θαυμάζω όπου τα πάω καλά, αυτό αναπόφευκτα με οδηγεί στο να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Καλύτερος σύντροφος, καλύτερος γονιός, καλύτερος φίλος, καλύτερος συνεργάτης, καλύτερος άνθρωπος για μένα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο της ψυχοθεραπείας. Ότι φτάνεις σε ένα σημείο να απολαμβάνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.


Αυτά ήταν τα 5 σημεία που κατάφερα να βελτιώσω με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας και θα είμαι πάντα ευγνώμων για αυτα. Τα οφέλη βέβαια είναι περισσότερα και βαθύτερα αλλά δεν μπορώ να τα γράψω όλα μαζί σε ένα άρθρο.

Θα χαρώ πολύ να μοιραστείτε μαζί μου τις δικές σας εμπειρίες. Θα θέλατε να ξεκινήσετε κάποια στιγμή ψυχοθεραπεία και αν ναι τι θα βελτιώνατε;

Στη προηγούμενη ζωή, ήμουν θαλασσοπόρος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *