Σκέψεις

30 αλλαγές μετά τα 30

Και ξαφνικά 30… Η αρχή κάθε νέας δεκαετίας στη ζωή μας αποτελεί και ένα ορόσημο. Έτσι συμβαίνει και με τα 30. Μόνο που, πριν φτάσουν τα πρώτα “άντα”, η νιότη μάς κάνει να πιστεύουμε ότι στη νέα δεκαετία η ζωή μας θα είναι στρωμένη και τακτοποιημένη. Έτσι, δηλαδή, όπως την ονειρευόμαστε. Και πολλές φορές έρχεται το πραγματικό πρόσωπο της ζωής με άλλοτε σκληρό και άλλοτε ξεκαρδιστικό τρόπο να μας πει ότι δεν είναι έτσι! Άλλα πιστεύαμε ότι θα συμβούν… και άλλα συμβαίνουν… Άλλωστε, η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, και σε αυτή τη δεκαετία θα το καταλάβουμε καλύτερα από ποτέ!

Η ζωή μας αλλάζει, λοιπόν, και μαζί της αλλάζουμε και εμείς. Σε αυτό το άρθρο σκέφτηκα να σας γράψω τι να περιμένετε ότι θα συμβεί μέσα σας αυτή τη νέα δεκαετία.

30 αλλαγές στην ηλικία των 30…

1) Η μαμά σας – τελικά- είχε δίκιο.

Όσο και αν δεν το πιστεύετε τώρα, οι συμβουλές της μαμάς γίνονται σημαία στο στόμα σας. Οι οδηγίες και η ωριμότητά της έρχονται στη μνήμη σας και ενισχύουν τις δικές σας απόψεις ή προσαρμόζονται στο δικό σας χαρακτήρα. Mην ανησυχείτε ΔΕΝ γίνεστε “ίδια η μάνα σας”, απλώς αντιλαμβάνεστε καλύτερα τις ανησυχίες της.

2) Σέβεστε περισσότερο τον εαυτό σας.

Για χρόνια μπορεί να ξεχνούσατε λίγο τον εαυτό σας και να λαμβάνατε αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των άλλων (Παραδεχτείτε το). Ήρθε η στιγμή να δείξετε ότι πρέπει να σεβαστείτε και τις δικές σας επιθυμίες, γιατί αν συνεχίσετε να τις καταπιέζετε θα ζορίσετε τόσο πολύ τον εαυτό σας και θα βρεθείτε στα όρια της αντοχής σας. Σεβασμός στον εαυτό σας δεν σημαίνει ότι θα αλλάξετε τη σχέση σας με τους αγαπημένους σας. Απλώς, όπως σέβεστε τις δικές τους επιθυμίες, θα σέβεστε, πλέον, και τις δικές σας. Και κανείς δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει για αυτό.

3) Αφαιρείτε τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις από τη ζωή σας.

Έχετε τη σοφία να παρατηρήσετε καλύτερα τους ανθρώπους. Ποιοι πραγματικά σας κάνουν χαρούμενη; Ποιοι δηλητηριάζουν τη ζωή σας (αργά και βασανιστικά); Είναι κάποιος φίλος, κάποιος συνάδελφος ή συνεργάτης; Είναι ο εργοδότης σας; Εντοπίζετε τον άνθρωπο ή την κατάσταση που σας δημιουργεί πρόβλημα στην εσωτερική σας γαλήνη και, πλέον, έχετε την δύναμη να απομακρυνθείτε…

4) Αναζητάτε παλιούς φίλους.

Τα 30 είναι ένα ορόσημο που κάνετε απολογισμό των φίλων σας. Μέσα σε αυτόν τον απολογισμός θα θυμηθείτε φίλους που έχετε να δείτε καιρό, που χαθήκατε, είτε λόγω απόστασης, είτε καταστάσεων και υποχρεώσεων. Γυρνώντας στο παρελθόν θα αναπολήσετε όμορφες στιγμές μαζί τους και θα ξεκινήσετε την αναζήτησή τους. Σίγουρα θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη και για αυτούς, γιατί οι όμορφες και κοινές στιγμές ενώνουν πάντα τους ανθρώπους.

5) Θα απαιτείτε το σεβασμό.

Κάτι που συνήθως συμβαίνει πριν τα 30 είναι να ανεχόμαστε καταστάσεις και ανθρώπους. Μας μιλάνε λίγο απότομα και δεν αντιδρούμε, επιμένουν και εμείς ενδίδουμε. Αυτό φαίνεται να μας ενοχλεί ολοένα και περισσότερο, καθώς περνούν τα χρόνια, και για αυτό αποφασίζουμε να το σταματήσουμε, απαιτώντας το σεβασμό. Δείχνουμε στους άλλους ποια είναι τα όριά μας και σε περίπτωση που τα παραβιάσουν η αντίδρασή μας είναι ανάλογη… Ίσως να δυσαρεστήσουμε ανθρώπους που μπορεί να τους θεωρούσαμε “κοντά” μας, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να τους έχουμε δίπλα μας, τελικά.

6) Ο χρόνος έχει πλέον σημασία.

Ο χρόνος πλέον μετράει διαφορετικά. Έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις σας και δεν θέλετε να σπαταλάτε το χρόνο σε ανούσιες συζητήσεις, ραντεβού, εργασίες. Έχετε καλύτερη αντίληψη των θέλω σας και διαχειρίζεστε το χρόνο σας με σύνεση και με ανθρώπους που αγαπάτε!

7) Δεν θα σας νοιάζει τόσο να τραβήξετε την προσοχή.

Όσο μικρότερη η ηλικία, τόσο περισσότερη και η προσοχή που αναζητάτε από τους άλλους. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνετε ότι δεν είναι αυτό το νόημα στη ζωή σας. Μπορείτε να ζείτε διακριτικά και να μην προκαλείτε τις εντυπώσεις, είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική σας ζωή.

8) Θα επικεντρωθείτε σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Ίσως μετά τα 30 να διαπιστώσετε ότι ο μεταβολισμός σας αλλάζει, μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και, κάπως έτσι, επιλέγετε περισσότερο τι θα τρώτε, σκέφτεστε να αφιερώσετε χρόνο στη γυμναστική και αναζητάτε έναν πιο ήσυχο ρυθμό στη ζωή σας.

9) Γίνεστε περισσότερο ενεργοί στα πολιτικά.

Μεγαλώνοντας μπορείτε να αντιληφθείτε περισσότερο τα προβλήματα που υπάρχουν στα διάφορα πεδία της κοινωνίας. Στη εκπαίδευση, στην υγεία, στο περιβάλλον, στην οικονομία κτλ. Ξαφνικά κάνετε λογικές σκέψεις στο παράλογο κόσμο που βλέπετε και ζείτε και αναζητάτε ομάδες ανθρώπων που έχουν ίδιες απόψεις με εσάς και θέλουν και αυτοί να δράσουν ή να αντιδράσουν. Γίνεστε πολιτικά συνειδητοποιημένοι και μπορείτε να φιλτράρετε καλύτερα τις απόψεις των πολιτικών προσώπων, για να δείτε ποιος σας εκφράζει περισσότερο.

10) Θα βρείτε τι έχει πραγματική αξία στη ζωή σας.

Μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε όλα αυτά πρότυπα που επιβάλλει η κοινωνία. Να είστε παντρεμένες, να έχετε δουλειά, να έχετε παιδιά, να κάνετε καριέρα, να έχετε σπίτι, να έχετε αυτοκίνητο. Ίσως κάπου εκεί και να κλονιστείτε. “Ωχ! Δεν έχω κάτι από αυτά, ή και κανένα…”. Μετά το σοκ της συνειδητοποίησης έρχεται η αποδοχή. Τελικά, αξίζει να τα έχετε όλα αυτά και να μην είστε ευτυχισμένες; Σκεφτείτε το και προσπαθήστε να ξεπεράσετε το σοκ της συνειδητοποίησης όσο πιο γρήγορα γίνεται!

11) Θα συναντήσετε χωρισμούς και αποχωρισμούς.

Το περιβάλλον σας θα αλλάξει. Φίλοι σας θα χωρίσουν, θα αλλάξουν δουλειά, θα μετακομίσουν, θα γίνουν γονείς. Όλα αλλάζουν και ίσως αλλάξουν γρήγορα και απότομα. Η παρέα δεν είναι πια όπως παλιά. Νέα πράγματα έρχονται να σας χωρίσουν, αλλά αν το θέλετε πραγματικά μπορείτε να βρείτε και πολλά που θα σας κρατήσουν ενωμένους.

12) Σκέφτεστε το ενδεχόμενο δικής σας δουλειάς.

Κάπου εκεί στα 30 ξεκινάτε να έχετε όνειρα για να χτίσετε κάτι δικό σας. Κάπως βαρεθήκατε τους τσακωμούς με τον εργοδότη σας, το ξινό βλέμμα των συναδέλφων και βλέπετε ότι έχετε τρομερή όρεξη να δημιουργήσετε. Πλέον έχετε σημαντική εργασιακή εμπειρία, ώριμο μυαλό και γνώσεις για να τα εναποθέσετε σε κάτι εντελώς δικό σας. Το μυαλό σας βγάζει φωτιές από ιδέες. Και κάπως έτσι ξεκινάτε…

13) Θα νιώθετε sexy ακόμη και με τα sneakers. 

Δε χρειάζεστε τα ψηλοτάκουνα για να νιώθετε sexy. Τα υπέροχα sneakers σας μπορούν να σας χαρίσουν αυτοπεποίθηση. Το άνετο look σας πάει πολύ και μπορείτε να το υποστηρίξετε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τα φοράτε και νιώθετε “θεές” γιατί απλά είστε!

14) Το Σαββατόβραδο γίνεται ημέρα ταινίας

Αν κάποτε συνηθίζατε να ετοιμάζεστε για την βραδινή σας έξοδο, τώρα πια το βράδυ του Σαββάτου είναι αφιερωμένο στην ταινιομανία σου ή στην επιλογή αγαπημένων σειρών στο netflix.

15) Απολαμβάνετε τον χρόνο όταν μένετε μόνες.

Ησυχία! Μία λέξη μαγική… Έπειτα από το χρόνο στη δουλειά, στις υποχρεώσεις του σπιτιού και της οικογένειας έρχονται κάποιες… “μαγικές στιγμές” που μένετε μόνες σας και το απολαμβάνετε! Ναι, αυτές οι στιγμές είναι λίγες, αλλά τόοοσο ευεργετικές!

16) Λέτε περισσότερα όχι.

Κάστρα χτίζονται με τα όχι. Να το θυμάστε! Ο σεβασμός στον εαυτό σας, σας δίνει την δύναμη να πείτε τα “όχι” που θέλατε να πείτε εδώ και καιρό. Η αυτοπεποίθησή σας απογειώνεται και ξέρετε πια ότι μπορείτε να βασιστείτε στον ίδιο σας τον εαυτό.

17) Αποκτάτε την αρετή της υπομονής.

Η ζωή η ίδια έρχεται να σας δώσει αυτή την αρετή. Υπομονή! Θα σας βοηθήσει σε πολλά βήματα στην ζωή σας από εδώ και πέρα. Οπλιστείτε με υπομονή και θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε σε όλες τις νέες καταστάσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε.

18) Δεν θα είστε τέλειες σε όλα.

Και δεν χρειάζεται να είστε τέλειες! Υπάρχουν πράγματα για τα οποία είστε περισσότερο ικανές από άλλα. Επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε καλά και σωστά και αφήστε τα υπόλοιπα στους άλλους. Αν, για παράδειγμα, δεν είστε καλή μαγείρισσα, αυτό δεν πρέπει να σας θυμώνει. Αφήστε το σύζυγο να αναλάβει την κουζίνα, αν έχεις περισσότερες γνώσεις και μεράκι.

19) Δεν θα φοβάστε να πάρετε ρίσκα.

Η ζωή αγαπάει τους τολμηρούς! Έτσι και εσείς δεν πρέπει να φοβάστε, αλλά να παίρνετε τα ρίσκα σας ακόμη και για σημαντικές αποφάσεις. Όλα τα αντικείμενα γύρω σας έχουν δημιουργηθεί έπειτα από κάποιο ρίσκο. Οι ιδέες δεν πρέπει να εγκλωβίζονται μόνο στο μυαλό σας. Ρισκάρετε και αν αποτύχετε να θυμάστε ότι έχετε χρόνο μπροστά σας να διορθώσετε τα πράγματα.

20) Θα μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι.

Και θα μαγειρεύετε και θα σας αρέσει! Κάπως τα φέρνει ο χρόνος και μετά τα 30 η κουζίνα γίνεται το κέντρο του κόσμου σας. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να αναζητά περισσότερα κουζινικά εργαλεία απ’ ότι κραγιόν και μάσκαρες. Θα σας αρέσει και, ειδικά αν μαγειρεύετε με μεράκι, θα θέλετε να καλείτε τους αγαπημένους σας για να απολαύσουν τις σπεσιαλιτέ σας!

21) Σταματάτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.

Σε μικρότερες ηλικίες η μόδα σας επηρέαζε περισσότερο. Η λογική “Το έχει εκείνη, θα το αποκτήσω και εγώ” πάει κάπως περίπατο… Δεν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποια άλλη, γιατί, πολύ απλά, έχει έρθει η στιγμή που καταλαβαίνετε ότι είστε μοναδική και καμία σύγκριση δεν πρέπει να ταλαιπωρεί τις σκέψεις σας.

22) Συγχωρείτε τον εαυτό σας για τα λάθη σας.

Όλοι κάνουν λάθη. Λάθη κάνατε και εσείς (και, σίγουρα, θα ξανακάνετε). Τώρα, όμως, αναγνωρίζετε ότι πρέπει να τα αποδεχτείτε. Τα λάθη είναι κομμάτι του εαυτού σας. Τα λάθη σας είστε εσείς! Και μέσα από αυτά γίνατε σοφότερες. Πλέον το ξέρετε. Μπορείτε να σας συγχωρέσετε και να προχωρήσετε τη ζωή σας, έχοντας γαλήνη μέσα σας.

23) Εκτιμάτε την οικογένειά σας περισσότερο.

Μπορεί πάντα να αγαπούσατε την οικογένειά σας, αλλά να συνηθίζατε να την κατηγορείτε στο παρελθόν. Στη νέα αυτή δεκαετία της ζωής σας η εκτίμηση προς την οικογένειά σας αλλάζει και γίνεται πιο έντονη. Έχετε σεβασμό, βλέπετε το δεσμό της οικογένειας χωρίς την επαναστατική ματιά της νεότητάς σας, αλλά με κατανόηση και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όχι, δεν αλλάξατε, απλά καταλάβατε ότι η οικογένεια αποτελεί ένα σημαντικό λιμάνι στην απαιτητική αυτή ζωή σας.

24) Δεν σας φοβίζει η κριτική.

Σίγουρα σε κάθε στιγμή της ζωής σας η κριτική έχει τον ρόλο της. Όμως, μετά τα 30 συνειδητοποιείτε ότι θα δέχεστε με μεγαλύτερη ευκολία την κριτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα την αποδέχεστε πάντα. Η κριτική γίνεται φίλη σας και σας βοηθά να βελτιώσετε σημεία της συμπεριφοράς ή του χαρακτήρας σας, που θα κάνουν τη ζωή  σας ευκολότερη.

25) Ρουτίνα σημαίνει ευκολία.

Και τι δεν θα δίνετε για την εφαρμογή μιας ρουτίνας στη ζωή σας. Ξεκινάτε, πλέον τη ρουτίνα αυτή, από την ώρα που ξυπνάτε μέχρι και την ώρα που θα κοιμηθείτε. Βάζετε τη ζωή σας σε ένα πρόγραμμα και το ακολουθείτε γιατί πολύ απλά σας διευκολύνει. Το πρόγραμμα, που μπορεί όσο ήσασταν μικρότερες σε ηλικία να το μισούσατε, τώρα θα γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σας.

26) Δεν θίγεστε εύκολα.

Στα 20 σας μπορεί να μην σηκώνατε μύγα στο σπαθί σας, αλλά όλα αυτά φαίνεται τώρα να αλλάζουν. Δεν προσβάλλεστε τόσο εύκολα. Δεν θεωρείτε ότι όλοι θέλουν να σας ασκούν κριτική και να ρυθμίζουν τη ζωή σας. Δεν θίγεστε εύκολα, αλλά μαθαίνετε να ακούτε τι πραγματικά υπάρχει πίσω από τις κουβέντες που θα ειπωθούν για εσάς και να κρίνετε ποιοι πραγματικά θέλουν να σας προσβάλλουν και ποιοι να σας συνετίσουν.

27) Παραδέχεστε ότι δεν τα γνωρίζεται όλα.

Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα στη ζωή σας. Εκεί που θεωρούσατε ότι εσείς “ξέρετε καλύτερα” από τον καθένα, πλέον αναγνωρίζετε τις αδυναμίες σας και παραδέχεστε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν τα γνωρίζετε. Ξεκινάτε να ρωτάτε και να δείχνετε μία ταπεινή σας πλευρά για το ποιες και πόσες είναι τελικά οι γνώσεις σας.

28) Μαθαίνετε τρόπους χαλάρωσης.

Το στρες είναι πιο έντονο από ποτέ, καθώς οι υποχρεώσεις σας έχουν αυξηθεί. Αναζητάτε και μαθαίνετε, λοιπόν, τρόπους για να χαλαρώσετε, ώστε να μην αφήνετε το άγχος της καθημερινότητας να σας κυριέψει.

29) Δείχνετε κατανόηση στους μεγαλύτερους.

Όσο “ατίθασα νιάτα” ήσασταν απέναντι στις απόψεις των μεγαλύτερων, τόσο περισσότερη κατανόηση δείχνετε στην νέα αυτή δεκαετία της ζωής σας. Καταλαβαίνετε ότι δεν θα πρέπει να αδιαφορείτε για τις συμβουλές τους, καθώς το πράξατε αυτό στο παρελθόν και τώρα διαπιστώσατε ότι σε πολλά είχαν δίκιο.

30) Έχετε ακόμη πολλά να μάθετε.

Ω ναι! Η ζωή μας είναι ένα σχολείο διαρκείας. Και στα 30 σας, πλέον, το γνωρίζεται, αυτό, πολύ καλά. Οι συνθήκες της ζωής είναι απρόβλεπτες, οι καταστάσεις που θα βρεθείτε είναι άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες, πάντα, όμως, θα παίρνετε ένα μάθημα ζωής. Και πάντα αυτό θα σας εκπλήσσει.

30άρες όλου του κόσμου ενωθείτε και στείλτε και τις δικές σας εμπειρίες. Τι αλλαγές έφερε αυτή η δεκαετία στη ζωή σας; Θα χαρώ να το μοιραστείτε στα σχόλια, ώστε να βοηθήσουμε περισσότερα κορίτσια να γνωρίσουν… “τι πραγματικά τους περιμένει”…

Σας φιλώ,

Το τριγωνάκι σας!

Αγαπώ να παρακολουθώ ντοκιμαντέρ με καρχαρίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *