Γενικά,  Σκέψεις

Όρια: μια μαγική λέξη

Ένα σκηνικό στάθηκε αφορμή να αρχίζω να σκέφτομαι τα όρια, που έπρεπε και πρέπει να θέσω στους ανθρώπους.
Έτσι θυμήθηκα πάρα πολλά πρόσωπα, που είτε ήταν από το φιλικό, είτε από το εργασιακό, είτε από το συγγενικό περιβάλλον δεν είχαν ποτέ όρια. Ήθελαν να επεμβαίνουν στη ζωή μου και να επιβάλλουν τη γνώμη τους. Γενικότερα θυμήθηκα πολλούς τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις.

Οι άνθρωποι και οι καταστάσεις αυτές, όταν συνέβαιναν και συμβαίνουν συνήθως μας προκαλούν θυμό εκνευρισμό και στεναχώρια. Αρχίζουμε και κριτικάρουμε και εκνευριζόμαστε. Σκεφτόμαστε, πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάποια όρια, δεν καταλαβαίνουν πότε πρέπει να σταματήσουνε, δεν καταλαβαίνουν το κακό που κάνουν στην ψυχή μας.

Αυτή όμως είναι η αλήθεια; Αυτοί οι άνθρωποι φταίνε ή μήπως φταίμε εμείς;

Μήπως άθελά μας και εμείς είμαστε άνθρωποι, που δεν έχουμε όρια στη ζωή των άλλων;

Μήπως το λάθος όλων μας είναι οτι δεν βάζουμε τα όριά μας;

Γιατί περιμένουμε να αλλάξουν πρόσωπα και καταστάσεις από τη στιγμή που εμείς ή δεν έχουμε γίνει ξεκάθαροι απέναντί τους ή δεν τους έχουμε δείξει τι μας πειράζει και τι δεν μας πειράζει. Με λίγα λόγια δεν τους έχουμε δείξει μέχρι που είναι τα όριά τους.

Τα όρια λοιπόν είναι μία μαγική λέξη, την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε στη ζωή μας.

Η λέξη αυτή γίνεται αναγκαία βέβαια, όταν γινόμαστε γονείς, που από την πρώτη στιγμή παρατηρούμε από τον περίγυρό μας, μόνο να μας δίνουν συμβουλές, μόνο να κατακρίνουν και να επεμβαίνουν στον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Τότε λοιπόν, το να θέσουμε τα όρια είναι απαραίτητο για την ψυχική μας ηρεμία αλλά και για την ηρεμία όλης της οικογένειας.

Ας αρχίσουμε λοιπόν να χρησιμοποιούμε αυτή τη μαγική λέξη και να θέτουμε τα όρια στο περιβάλλον μας και τότε η ζωή μας θα είναι πραγματικά πιο εύκολη και χαρούμενη.

Εφαρμόστε το και θα με θυμηθείτε!

Λατρεύω τα ταξίδια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *