Οικογένεια

Ένα γράμμα για τους γονείς

Τώρα που τα σχολεία ξεκίνησαν όλοι οι γονείς μπορούμε και επιβάλλεται να αφιερώσουμε πέντε λεπτά από τον χρόνο μας στα παιδιά μας.

Πέντε λεπτά αρκούν για να δώσουμε σημαντικά εφόδια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο, εφόδια που επηρεάζουν όλη τους τη ζωή.

Αυτά τα πέντε λεπτά αρκούν για να πούμε στο παιδί μας, πως στο σχολείο μπορεί να υπάρχουν ψηλά ή κοντά παιδιά, παιδια αδύνατα ή με παραπανίσια κιλά, παιδιά που μπορεί να έχουν λεκτικές ή αναπηρικές δυσκολίες.

Θα πρέπει να τους εξηγήσουμε, πως θα πρέπει να μιλάνε όμορφα και με ευγένεια σε αυτά τα παιδιά που διαφέρουν, όπως και σε όλα τα παιδιά και όπου μπορούν να βοηθήσουν.

Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να σέβονται την διαφορετικότητα από μικρή ηλικία, για να γίνουν χρήσιμα και αξια μέλη της κοινωνίας ως ενήλικες.

Σημαντικό είναι να εξηγήσουμε στα παιδιά μας, πως στο σχολείο μπορεί να έχουν συμμαθητές που μιλούν διαφορετική γλώσσα ή να έχουν διαφορετική θρησκεία. Θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουν ισάξια με τους άλλους συμμαθητές και να μην τους απομονώσουν. Έτσι πρέπει να γίνεται σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία.

Καλό είναι να τους πούμε, πως υπάρχει περίπτωση να βλέπουν παιδιά με τα ίδια ρούχα και παπούτσια ή με παλιά τσάντα. Και ότι αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να τα κρίνουν ούτε να τα κοροϊδεύουν. Άλλωστε είτε καινούργια είτε παλιά είναι η τσάντα είναι γεμάτη με τα παιδικά μας όνειρα.

Ακόμα θα ήταν χρήσιμο να τους πούμε, πως σε περίπτωση που δουν κάποιο παιδάκι μόνο χωρίς παρέα ή φοβισμένο να πηγαίνουν να το προσκαλέσουν στο παιχνίδι με την υπόλοιπη παρέα. Γιατί έτσι θα κάνουν ένα άλλο παιδάκι ευτυχισμένο.

Αυτά είναι τα κύρια και σημαντικότερα σημεία που μπορούμε να τα εξηγήσουμε στα παιδιά μας σε οποιαδήποτε ηλικία και να είναι.

Η παιδεία και η εκπαίδευση άλλωστε ξεκινούν από το σπίτι!

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας για καλύτερο αύριο, για καλύτερο μέλλον.

Λατρεύω τα ταξίδια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *