Notebook

Τι πάπλωμα να επιλέξω

Όταν μιλάμε για την αγορά παπλώματος είναι πολλά τα κριτήρια που πρέπει να υπολογίσουμε. Αρχικά καλό θα ήταν να απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις όπως: Για τι εποχή το χρειαζόμαστε; Καλοκαίρι ή χειμώνα; Τι θερμοκρασίες έχουμε στη περιοχή μας; Τι θερμοκρασία έχει το δωμάτιο μας τη νύχτα; Έχουμε αλλεργίες σε κάποια υλικά; Είμαστε άνθρωποι που ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε πολύ; Μας αρέσει να έχει βάρος το πάπλωμα ή το προτιμούμε ελαφρύ;

Είμαι από αυτούς που όταν βλέπω σε ετικέτα 95% βαμβάκι αναρωτιέμαι τι είναι το άλλο 5% πάμε λοιπόν μαζί να ανακαλύψουμε πώς αυτό το 5% μπορεί να διπλασιάσει την τιμή σε ένα πάπλωμα!


Τρία είναι τα βασικά μέρη που πρέπει να δώσεις προσοχή και αυτά είναι η εξωτερική επένδυση, η γέμιση και η θερμική απόδοση.

Πάμε να τα δούμε ένα ένα…


1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΥΦΑΣΜΑ

Η επένδυση όπως και η γέμιση μπορεί να είναι είτε από φυσικά είτε από τεχνητά υλικά.

ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • Βαμβάκι: Το βαμβάκι αποτελεί την πιο υγιεινή λύση καθώς είναι φυσικό υλικό που αναπνέει δεν δημιουργεί αλλεργίες και απομακρύνει την υγρασία.
  • Βαμβάκι περκάλι: Η λέξη “περκάλι” προσδιορίζει τον τρόπο που έχει υφανθεί. Το βάρος είναι μέτριο, είναι δροσερό, με ωραία αίσθηση, εύκολο στο πλύσιμο και στο σιδέρωμα.
  • Βαμβακοσατέν: Όταν αναφερόμαστε σε σατέν αναφερόμαστε στον τρόπο ύφανσης του υφάσματος στον αργαλειό. Η σατέν ύφανση προσδίδει σε ένα ύφασμα απαλή και γυαλιστερή επιφάνεια.
  • Μετάξι: Ελαφρύ, φυσικό, ανθεκτικό υλικό που βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Απαλή αίσθηση. Είναι ένα ύφασμα πιο απαιτητικό στο πλύσιμο και στο σιδέρωμα.

ΤΕΧΝΗΤΑ ΥΛΙΚΑ

  • Microfiber: Οι μικροΐνες είναι πολύ λεπτές τεχνητά δημιουργημένες ίνες, συνήθως από πολυεστέρα. Το συγκεκριμένο ύφασμα στεγνώνει γρήγορα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Το βρίσκουμε συνήθως σε παπλώματα με χαμηλότερο κόστος, προτείνεται η χρήση παπλωματοθήκης από φυσικό υλικό (συνήθως 100% βαμβάκι) για τα συγκεκριμένα παπλώματα.


Ένας ακόμη παράγοντας που καθορίζει την ποιότητα του εξωτερικού υφάσματος είναι και το TC

Thread Count (TC) : ή αλλιώς αριθμός κλωστών ανά τετραγωνική ίντσα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να κυμανθεί από 80 – 1200TC. Όσο μεγαλύτερος αυτός ο αριθμός τόσο πιο συμπαγή η πλέξη του υφάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αφήνει το υλικό (κυρίως τα πούπουλα και τα φτερά) να βγουν. Στη πράξη όσο μεγαλύτερο TC έχει το ύφασμά μας τόσο πιο απαλό, πιο ανθεκτικό και πιο ακριβό είναι.





2. ΓΕΜΙΣΗ

ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • Πούπουλο – Φτερό: Είναι η πιο πολυτελής και η πιο ακριβή επιλογή. Η αναλογία σε πούπουλο και φτερό καθορίζει την τελική τιμή. Το πούπουλο είναι πιο ελαφρύ πιο ζεστό και πιο ακριβό υλικό από το φτερό. Όσο μεγαλύτερη η αναλογία του πούπουλου σε ένα πάπλωμα τόσο πιο ποιοτικό, πιο ελαφρύ πιο ζεστό και πιο ακριβό είναι.

Οι πιο δημοφιλής αναλογίες είναι η 70/30 η οποία αναφέρεται σε πάπλωμα με γέμιση 70% πούπουλο και 30% φτερό η οποία είναι μια σχετικά οικονομική επιλογή. Η αναλογία 95/5 αντίστοιχα αναφέρεται σε 95% πούπουλο και 5% φτερό με διπλάσια τιμή από την προηγούμενη και τέλος, αυτό το 5% που ανέφερα στην αρχή είναι ικανό να διαμορφώσει μια εντελώς διαφορετική τιμή η οποία μπορεί να είναι και 4 φορές παραπάνω από την αναλογία 95/5 για παπλώματα που αποτελούνται από 100% πούπουλο.

Επίσης στην ποιότητα και στη τιμή που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα παίζει ρόλο και το ζώο από το οποίο προέρχεται η πρώτη ύλη. Με πρώτη πιο ποιοτική επιλογή να θεωρείται το πούπουλο νεοσσού χήνας Σιβηρίας, στη συνέχεια να ακολουθεί το πούπουλο από χήνα Καναδά ή Ουγγαρίας , τελευταίο βρίσκεται το πούπουλο από πάπια. Φυσικά αν επιλέξετε ένα πάπλωμα με 100% πούπουλο, να φροντίσετε να έχει μεταξωτή επένδυση το εξωτερικό ύφασμα για την υπέρτατη αίσθηση. Τέλος να σημειώσουμε ότι το πούπουλο όπως και το φτερό είναι υλικά που δημιουργούν αλλεργίες και πως δεν αποτελούν την ιδανική λύση για παιδικά παπλώματα καθώς και για ενήλικες που έχουν αλλεργία στα συγκεκριμένα υλικά.

  • Μαλλί: Είναι ζεστό υλικό, κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, διώχνει μακριά την υγρασία και αναπνέει. Η υποαλλεργική σύνθεσή του το καθιστά ιδανική επιλογή για παιδικό πάπλωμα. Το αρνητικό του είναι το μεγάλο βάρος του.
  • Βαμβάκι: Είναι συνήθως καλοκαιρινά παπλώματα ελαφριά και δροσερά.


ΤΕΧΝΗΤΑ ΥΛΙΚΑ

  • Polyester: Το πολυέστερ παλιότερα το συναντούσαμε σε κακής ποιότητας παπλώματα πλέον με τις επεξεργασίες που γίνονται ένα πάπλωμα από υποαλλεργικη ψημένη βάτα πολυεστέρα αποτελεί μια καλή και οικονομική επιλογή. Δεν δημιουργεί αλλεργίες,
  • Microfiber: Η γέμιση με microfiber δίνει στο πάπλωμα μια απαλή μεταξένια υφή και δίνει την αίσθηση της γέμισης με πούπουλο καθώς είναι το ίδιο ελαφρύ και αφράτο ωστόσο δε διαθέτει την ίδια θερμική απόδοση. Δεν δημιουργεί αλλεργίες και είναι ανθεκτικό στη καθημερινή χρήση γιατί πλένεται και στεγνώνει εύκολα.
  • Hollowfiber: Επίσης συνθετικές ίνες οι οποίες είναι κενές στο εσωτερικό τους. Διατηρούν τον όγκο του υλικού και δίνουν μια αφράτη αίσθηση που αναπνέει.
  • Lyocell: Ύφασμα κατασκευασμένο από ίνες ξύλου ευκάλυπτου. Ο συγκεκριμένος τύπος υφάσματος ανήκει σε τεχνητό αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά των φυσικών υλικών. Δεν προκαλεί αλλεργίες έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και παραδόξως είναι απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον.





3. θΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

ΒΑΡΟΣ (GR/M2) (GSM): Μονάδα μέτρησης της θερμικής απόδοσης για παπλώματα. Ο αριθμός αυτός περιγράφει το βάρος σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Είναι ο παράγοντας που βοηθάει στο να διακριθεί το «βαρύτερο» πάπλωμα. Όσο πιο πολλά gsm ζυγίζει, τόσο πιο ζεστό και πιο βαρύ είναι ανάλογα πάντα με το υλικό γέμισης

TOG: Μονάδα μέτρησης της θερμικής απόδοσης για πουπουλένια παπλώματα. Ο αριθμός αυτός περιγράφει το βαθμό πλήρωσης του παπλώματος. Δηλαδή πόσο “γεμάτο” είναι το πάπλωμα και κατ’ επέκταση τι θερμική απόδοση έχει.


Ανάλογα με τη θερμοκρασία της περιοχής μας επιλέγουμε πάπλωμα με τη κατάλληλη θερμική απόδοση σύμφωνα με τον πίνακα παρακάτω:

Θερμοκρασία σε βαθμούς κελσίουΠροτεινόμενα TOGΠροτεινόμενα GSM
17ο – 20ο3 – 6480 – 560
13ο – 17ο6 – 10,5600 – 660
8ο – 13ο10,5 – 13680 – 720
2ο – 8ο13 – 15740 – 800



Ελπίζω να σας βοήθησα να ξεχωρίσετε κάποιες έννοιες και να έκανα λίγο πιο εύκολη την επιλογή του κατάλληλου παπλώματος για εσάς. Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία!

Στη προηγούμενη ζωή, ήμουν θαλασσοπόρος!

3 σχόλια

  • Anastasia

    Καλημέρα…Σχετικά με τα πουπουλένιο παπλωμα πόση είναι η διάρκεια του; Χρειάζεται στεγνό καθάρισμα;

    • Rhombus

      Αγαπημένη Αναστασία,
      ένα πουπουλένιο πάπλωμα με τη σωστή συντήρηση μπορούμε να το κρατήσουμε έως και 10 χρόνια! Θα μου πεις γιατί μετά τι παθαίνει; Το πιο πιθανό είναι να μη πάθει τίποτα αλλά οι ειδικοί, μας συμβουλεύουν να αλλάζουμε πάπλωμα ανά κάποια χρόνια ειδικά όταν αυτά έχουν οργανική γέμιση.
      Όσων αφορά το καθάρισμα ενός πουπουλένιου παπλώματος θα διαβάσεις πολλά. Το κυριότερο όλων είναι αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής στην ετικέτα του προιόντος. Αν αναγράφεται στεγνό καθάρισμα τότε θα πρέπει να το πας σε καθαριστήριο, αν όχι τότε το πλένεις σύμφωνα με τις οδηγίες. Συνήθως προτείνονται χαμηλές θερμοκρασίες σε πρόγραμμα χωρις πολλές στροφές και με κάποιο απαλό απορρυπαντικό.
      Η δική μου συμβουλή είναι να χρησιμοποιείς πάντοτε παπλωματοθήκη και να αερίζεις το πάπλωμά σου αρκετά, ωστε να αποφεύγονται τα συχνά πλυσίματα!

  • Βίβιαν Κυβρακίδου

    Καλησπέρα σας . Σε ένα πουπουλένιο παπλωμα πειράζει να έχουμε παπλωματοθήκη από πολυεστέρα ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *