Νέος γονιός,  Οικογένεια

Πως να επιλέξω παιδικό σταθμό

Έρχεται η στιγμή που παίρνεις την απόφαση να κάνεις το μεγάλο βήμα, να πηδήξεις στο επόμενο στάδιο, να γίνει ο μεγάλος αποχωρισμός. Ήρθε η ώρα για τον παιδικό σταθμό!

Ο καθένας για τους δικούς του λόγους κρίνει πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για το παιδί του να περάσει στην επόμενη φάση. Όταν έρχεται εκείνη η ώρα μια αναστάτωση την νιώθουμε! Θέλουμε όλα να είναι τέλεια, να γίνει η προσαρμογή όσο γίνεται πιο ανώδυνα και φυσικά το περιβάλλον που θα περνάει τον χρόνο του το παιδί μας να είναι το κατάλληλο! Μην αγχώνεσαι, έχω κάνει όλο το τρέξιμο πριν από σένα για σένα, λοιπόν φτιάξε καφεδάκι, κάτσε αναπαυτικά και πάμε να δούμε μαζί τα 10 σημεία που πρέπει να προσέξεις στην επιλογή παιδικού σταθμού!

1) Προσαρμογή

Η προσαρμογή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Αυτός ο πρώτος αποχωρισμός θα καθορίσει την συμπεριφορά του παιδιού στους αποχωρισμούς που θα ακολουθήσουν στη ζωή του. Σύμφωνα με έρευνες η πιο ήπια και λιγότερο στρεσογόνος μέθοδος προσαρμογής των νηπίων είναι η μέθοδος Βερολίνου. Δυστυχώς το μοντέλο Βερολίνου δεν εφαρμόζεται σε όλους τους παιδικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Θεωρώ πως ειδικά η προσαρμογή (αν είναι η πρώτη επαφή του παιδιού μας με σχολεία) θα πρέπει να γίνει σταδιακά και όσο γίνεται πιο ομαλά ώστε εμείς να νιώθουμε ήρεμοι και το παιδί μας ασφαλή.

2) Καθαριότητα και υγιεινή 

Ένα πολύ σοβαρό κριτήριο για την επιλογή παιδικού σταθμού είναι σαφώς η καθαριότητα και η υγιεινή. Αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εφόσον κλείσει ένα ραντεβού με τον παιδικό σταθμό που τον ενδιαφέρει και επισκεφθεί το χώρο. Καλό θα είναι η ξενάγηση να γίνει σε όλους τους χώρους ώστε ο επισκέπτης να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη. Θα πρέπει οι αίθουσες να είναι καθαρές, οι χώροι που θα αφήνουν τα παιδιά τα προσωπικά τους αντικείμενα να είναι ξεχωριστοί και να έχουν από μόνα τους πρόσβαση σε αυτούς. Οι αίθουσες να έχουν επαρκή φυσικό φωτισμό και να αερίζονται καλά. Ο χώρος της κουζίνας να είναι επίσης καθαρός, τα σκεύη που χρησιμοποιούνται να είναι τα κατάλληλα. Ζητήστε να σας ενημερώσουν για το που φυλάσσεται το φαγητό των παιδιών καθώς και που ζεσταίνεται. Καλό θα ήταν το φαγητό να φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι την ώρα του γεύματος και να ζεσταίνεται σε φούρνο κανονικό και όχι μικροκυμάτων. Τέλος μια επίσκεψη στο χώρο που τα παιδιά ξεκουράζονται να δείτε τα κρεβατάκια. Καθώς και στις τουαλέτες τόσο από άποψη υγιεινής όσο και από άποψη ποσότητας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 99/2017 θα πρέπει να υπάρχουν στο χώρο 1 wc ανά 10 νήπια και ένας νιπτήρας ανά 6 καθώς και να μη μοιράζονται οι ίδιες τουαλέτες για πάνω από 2 αίθουσες.

3) Διατροφή

Καλό θα ήταν να ενημερωθούμε για το διατροφικό μοντέλο που ακολουθεί ο υποψήφιος παιδικός σταθμός που θα επιλέξουμε. Να μας δώσουν ένα δείγμα εβδομαδιαίου προγράμματος που ακολουθούν. Να ρωτήσουμε αν συνεργάζονται με κάποιον διατροφολόγο για την επιλογή των γευμάτων. Καθώς και ποια είναι η τακτική τους σε παιδιά που ίσως πάσχουν από κάποιες αλλεργίες. Διευκρινίστε, τέλος, αν το σχολείο παρέχει πρωινό.

4) Εκπαιδευτική φιλοσοφία

Πολλές και διαφορετικές οι εκπαιδευτικές φιλοσοφίες που ακολουθεί ο κάθε παιδικός σταθμός. Με πιο δημοφιλή την Μοντεσσοριανή αγωγή, την Αντλεριανή αγωγή, φιλοσοφίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νηπίων μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, άλλες που δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια της πολλαπλής νοημοσύνης των παιδιών. Υπάρχει πολύ υλικό εκεί έξω να διαβάσεις, να ενημερωθείς και να επιλέξεις τι ταιριάζει περισσότερο στη προσωπικότητα του δικού σου παιδιού.

5)  Εξωτερικός χώρος

Όπως αναφέραμε παραπάνω, κατά την επίσκεψή μας στον παιδικό σταθμό, δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα και την υγιεινή των εσωτερικών χώρων κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να κάνουμε και με τον εξωτερικό χώρο μιας και τα παιδιά μας θα περνάνε κάποιες ώρες της ημέρας έξω. Πέρα από το κατά πόσο καθαρός και περιποιημένος είναι ο χώρος έξω, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η εξωτερική πόρτα παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας κλειδωμένη.

6) Δραστηριότητες

Μέσα από τις δραστηριότητες το παιδί καλλιεργεί την δημιουργικότητά του, μαθαίνει να πιστεύει στον εαυτό του, μαθαίνει να μοιράζεται, να σέβεται, να περιμένει τη σειρά του. Οι δραστηριότητες είτε αυτές είναι καλλιτεχνικές είτε είναι μουσικοχορευτικές είτε απλά ελεύθερο παιχνίδι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βοηθήσουν το παιδί σου να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του και γιατί όχι κάποιο κρυφό ταλέντο.

7) Συνεργάτες

Σε όλους τους παιδικούς σταθμούς είναι υποχρεωτική η επίσκεψη από παιδίατρο τουλάχιστον μια φορά τον μήνα για την εξέταση των παιδιών. Κάποιοι παιδικοί ωστόσο παρέχουν και οδοντιατρικό έλεγχο, επίσκεψη από παιδοψυχολόγο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή. Καθώς και ομάδες ενημέρωσης των γονέων όποτε παραστεί ανάγκη.

8) Παροχές

Κάποιες παροχές έχουν ήδη αναφερθεί όπως το πρωινό και το σύνολο συνεργατών. Κάποιες έξτρα παροχές που μπορεί να προσφέρει ένας παιδικός είναι ίσως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας,οι εκπαιδευτικές εκδρομές σε μουσεία, η δανειστική βιβλιοθήκη, κηπουρική, μαγειρική,  καθώς και πρωτότυπες δραστηριότητες όπως το messy play!

9) Ώρες προσέλευσης και αναχώρησης

Συνήθως οι παιδικοί σταθμοί διατηρούν ένα πρόγραμμα σχετικά με την ώρα προσέλευσης και την ώρα αναχώρησης των παιδιών. Φροντίστε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα αυτό καθώς και πότε πρέπει να ενημερώσετε σε περίπτωση αλλαγής. Καλό θα είναι να ρωτήσεις από πριν τις μέρες που ο παιδικός παραμένει κλειστός έτσι ώστε να βρεις μια εναλλακτική σε περίπτωση που εργάζεσαι.

10) Σχολικό

Αν έχεις επιλέξει το σχολικό για τη μεταφορά του παιδιού σου, θα πρέπει επίσης να ενημερωθείς για τις ώρες που πρέπει να το παραδώσεις και να το παραλάβεις, να ενημερωθείς για το πώς θα γίνεται η μεταφορά, αν δηλαδή χρησιμοποιούν καθισματάκι αυτοκινήτου. Και τέλος να δεις το όχημα, σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Τώρα που έχεις ενημερωθεί και για τη παραμικρή λεπτομέρεια, είσαι έτοιμη-ος να κάνεις την έρευνα σου και να βρεις τον παιδικό σταθμό που ταιριάζει στο παιδί σου αλλά και σε εσένα! Καλή επιτυχία!

Στη προηγούμενη ζωή, ήμουν θαλασσοπόρος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *