Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να πετύχει στο σχολείο;
Ένας προβληματισμός που έχουν πολλοί γονείς είναι να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν το παιδί τους να επιτύχει στο σχολείο. Και αν αυτό από μόνο του δεν φαντάζει κακή ιδέα, η υπερπροσπάθεια του γονιού μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Η εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με κάνει να πιστεύω ότι η υποστήριξη των γονέων στη σχολική και μαθητική πορεία ενός παιδιού πρέπει να αντιμετωπιστεί με λεπτότητα, εξετάζοντας την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού.
Η μεγάλη βοήθεια από μεριάς του γονιού, μπορεί να οδηγήσει σε μαθητές που συνηθίζουν να αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους (αφού κάποιος άλλος θα τις κάνει για λογαριασμό τους), ενώ η ελάχιστη βοήθεια μπορεί να οδηγήσει τον μαθητή σε απογοήτευση και σε παραίτηση από “αυτό το κάτι” στο οποίο δεν τα καταφέρει εύκολα.
Ας εξετάσουμε, λοιπόν, πότε μπορείτε εσείς να επέμβετε στην ακαδημαϊκή προσπάθεια των παιδιών σας και με ποιον τρόπο.
Ρεαλιστικές προσδοκίες
Οι προσδοκίες μαθητών και γονέων πολλές φορές διαφέρουν. Βρείτε κοινό έδαφος με τα παιδιά σας και θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τη χρονιά που έρχεται. Συζητήστε μαζί με το παιδί τι θα ήθελε να πετύχει περισσότερο και καταγράψτε μικρούς και εύκολους στόχους, ώστε να βρείτε και τον τρόπο που θα τους πετύχετε. Μην εστιάζετε στους βαθμούς. Καλούς βαθμούς θέλουν όλοι, αλλά αυτός είναι ένας γενικός στόχος. Μερικοί συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί στόχοι μπορεί να είναι πχ η ολοκλήρωση των εργασιών για το σπίτι, η μεγαλύτερη συμμετοχή μέσα στην τάξη, η ανάγνωση περισσότερων εξωσχολικών βιβλίων, η βελτίωση του λεξιλογίου, η καλύτερη κατανόηση των μαθηματικών, η συχνότερη επανάληψη κ.ά.
Μόλις ορίσετε μαζί τους στόχους φροντίστε να κάνετε τον τακτικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, για να δείτε αν το παιδί έχει αποσυντονιστεί ή αν παραμένει στο στόχο του. Σε καμία περίπτωση μην εστιάζετε αποκλειστικά στους βαθμούς. Οι βαθμοί είναι ένας αγχωτικός παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει την πραγματική και ουσιαστική μάθηση του παιδιού σας.
Ρουτίνα διαβάσματος
Τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι πολλές φορές) αγαπούν τη ρουτίνα. Φροντίστε, λοιπόν, να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο διαβάσματος. Ο χώρος, μάλιστα, θα πρέπει να είναι απλός, τακτοποιημένος και χωρίς περισπασμούς. Μέσα από το πρόγραμμα διαβάσματος που θα ορίσετε, ουσιαστικά βοηθάτε το παιδί να προετοιμαστεί για την μελέτη του, αφού θα έχει στο νου του τις ώρες που πρέπει να διαβάζει. Αφοσιώνεται σαφώς πιο γρήγορα στα σχολικά του καθήκοντα.
Η γνώση είναι δύναμη
Ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να κατανοήσει το παιδί για το σχολείο είναι πως το σχολείο του δίνει την ευκαιρία να μάθει καινούργια πράγματα. Η γνώση κρύβει τέτοια δύναμη που θα βοηθήσει το παιδί να ανταπεξέλθει στα απρόοπτα της ζωής, να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να του προσφέρει μία καλύτερη ζωή. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη ζωή και να του δείξουμε, για παράδειγμα, ότι και εμείς πηγαίνουμε στην εργασία μας, γιατί μέσα από αυτήν μαθαίνουμε, επικοινωνούμε με κόσμο και γινόμαστε καλύτεροι.
Σωστή διατροφή
Το φαγητό είναι το καύσιμο που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να λειτουργήσει, να σκεφτεί, να παίξει και να εργαστεί. Οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να συγκεντρωθεί περισσότερο και να έχει καλύτερη μνήμη. Άφθονα φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητα για να κρατήσουν ενυδατωμένο τον οργανισμό του παιδιού, ενώ ο περιορισμός της ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων είναι το πρώτο που πρέπει να κάνετε. Επίσης, τροφές όπως η βρόμη, τα μούρα, το αυγό και τα όσπρια βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση του παιδιού.
Επαφή με τον/την δάσκαλο/α
Εάν έχετε ανησυχίες για μαθησιακά ή κοινωνικο-συναισθηματικά ζητήματα ή τις εργασίες του παιδιού σας, απευθυνθείτε στο/η δάσκαλο/α του. Στην πραγματικότητα, η αποτελεσματική επικοινωνία γονέα-δασκάλου έχει αποδειχθεί καθοριστική για την αύξηση της επίδοσης του μαθητή. Επειδή, ορισμένα παιδιά δεν νιώθουν τόσο οικεία με τους δασκάλους, όσο κάποια άλλα, η επικοινωνία γονιού-εκπαιδευτικού βοηθά στο διαμοιρασμό χρήσιμων πληροφοριών, όπως τυχόν δυσκολίες, ασθένεια, προβλήματα με τους συνομηλίκους ή κάποια συγκεκριμένα προβλήματα στο σπίτι.
Ενθαρρύνετε την διασκέδαση
Ένα παιδί δεν θα αγαπήσει το σχολείο αν στερείται τη διασκέδασή του. Η επικοινωνία, η παρεούλα, η κίνηση, η επίσκεψη σε παιδική χαρά είναι μερικές από τις δραστηριότητες που θα διασκεδάσουν ένα παιδί. Η μελέτη είναι απαραίτητη για την επίδοσή του στα μαθήματα, αλλά άλλο τόσο είναι και η διασκέδαση. Ένα ευτυχισμένο και χαρούμενο παιδί θα είναι πάντα πιο πρόθυμο να μελετήσει αν έχει ικανοποιήσει πρώτα από όλα το “θέλω” του (δηλαδή ο χρόνος για παιχνίδι).
Αυτές είναι μερικές προτάσεις που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν το παιδί σας να αγαπήσει το σχολείο. Αρκεί να θυμάστε και κάτι πολύ σημαντικό. Το παιδί σας είναι μοναδικό και μόνο ως μοναδικό πρέπει να το αντιμετωπίζεται. Η σύγκριση με οποιονδήποτε συμμαθητή του μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει.
Σας φιλώ,
το τριγωνάκι σας!
Αγαπώ να παρακολουθώ ντοκιμαντέρ με καρχαρίες!