Γενικά,  Σκέψεις

Περί… ghosting ο λόγος!

Ghosting, πολύς λόγος τελευταία για αυτή την έννοια.

Είναι η επιλογή ενός ανθρώπου να εξαφανιστεί εντελώς από τη ζωή μας και να διακόψει κάθε είδους σχέση (είτε ερωτική, φιλική είτε επαγγελματική) χωρίς καμία απολύτως εξήγηση.

Οι αποδέκτες μιας τέτοιας συμπεριφοράς συνήθως αγνοούν τους λόγους που οδήγησαν τον άλλο να απομακρυνθεί από κοντά τους. Είναι μια ενέργεια που δεν περίμεναν και συνήθως μετά το πρώτο σοκ ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους.

Από την άλλη οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τακτική συνηθίζουν να τη περιγράφουν σαν ένα τρόπο άμυνας ή ένα μέσω προστασίας του εαυτού τους.

Η αλήθεια θα μου πείτε βρίσκεται κάπου στη μέση.

Και όντως έτσι είναι, σίγουρα υπάρχουν λάθη και από τις δύο πλευρές. Σ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε αυτή την ενέργεια και να εξετάσουμε τους λόγους που μπορεί να κρύβονται από πίσω.


Υποθετικό σενάριο

Ας σκεφτούμε τι θα συνέβαινε σε μια υγιή σχέση δυο ενηλίκων αν ο ένας από τους δύο ένιωθε προδομένος ή απογοητευμένος από τον άλλο. Το πιο πιθανό είναι ότι ο άνθρωπος που έχει τέτοια συναισθήματα να προσπαθούσε να τα επικοινωνήσει με τον άνθρωπο δίπλα του. Ενδεχομένως θα έμπαιναν οι δύο τους σε μια συζήτηση, όπου παραθέτοντας ο καθένας τα γεγονότα από τη δική του οπτική, να προσπαθούσαν να βρουν μια λύση αν αυτό είναι εφικτό.

Το να εμπλακεί ένας άνθρωπος σε μια τέτοιου είδους συζήτηση προϋποθέτει δύο πράγματα. Αφενός να τον ενδιαφέρει ο άνθρωπος που έχει απέναντι του, αφετέρου να είναι συναισθηματικά ώριμος ώστε να αναλάβει και το δικό του μερίδιο ευθύνης όταν χρειαστεί. Γιατί όπως λέει ο σοφός λαός ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας. Για να φτάσει μια σχέση σε προβληματικό στάδιο σίγουρα οι ευθύνες βαραίνουν και τις δύο πλευρές αν και όχι πάντα ανάλογα.

Όταν κάποιος εξαφανίζεται….

Όταν όμως ο άνθρωπος που νιώθει άσχημα, συνηθίζει να εξαφανίζεται χωρίς καμία συζήτηση ή γνωστοποίηση των συναισθημάτων του, τότε καταλαβαίνουμε πως τα δύο κριτήρια που θέσαμε παραπάνω ως προϋποθέσεις είναι ανύπαρκτα. Επομένως όταν γινόμαστε αποδέκτες μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι καλό να θυμόμαστε πως ο άνθρωπος που επέλεξε να εξαφανιστεί από τη ζωή μας αρχικά δεν μας είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση και δευτερευόντως είναι ένας ανώριμος συναισθηματικά άνθρωπος που αδυνατεί να εντοπίσει και να παραδεχτεί και τα δικά του λάθη. Ένας άνθρωπος λοιπόν που δεν μας εκτιμά και είναι ανώριμος και εγωιστής μας έκανε τη χάρη να απομακρυνθεί από κοντά μας. Μήπως θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε;

Μια συμβουλή για όσους το κάνουν

Από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι που ενεργούν έτσι, κάνοντας ghosting, συνηθίζουν να λένε πως δεν είναι καλά και πως χρειάζονται λίγο χρόνο, ή ότι έδωσαν πολλά που δεν εκτιμήθηκαν ή ακόμη ότι ένιωσαν εξαπατημένοι ή οργισμένοι και πως εξαφανίστηκαν προκειμένου να αποφύγουν έναν καυγά. Είναι πολύ πιθανό όλα αυτά να ισχύουν, πράγματι να αισθάνονται έτσι και να έχουν απόλυτο δίκιο. Ποτέ όμως δεν θα δικαιωθούν αν επιλέξουν να εξαφανιστούν. Ποτέ κανείς δεν θα καταλάβει τους λόγους που αδικήθηκαν ή ένιωσαν να πνίγονται. Συνήθως φεύγει αυτός που έχει άδικο, αυτή είναι μια παγιωμένη αντίληψη στον ανθρώπινο νου. Αν θέλεις χρόνο να ανασυνταχθείς πάρ’ τον και μετά κάνε αυτό που οφείλεις, κλείσε ένα κεφάλαιο όπως πρέπει, δώσε μια εξήγηση και φύγε με το κεφάλι ψηλά!

Keep going…

Όπως και να έχει σε όποια κατηγορία και να ανήκεις είτε είσαι αποδέκτης είτε πομπός μιας τέτοιας συμπεριφοράς καλό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι είναι μια συμπεριφορά παιδιάστικη, χωρίς καμία δικαιολογία. Είναι μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που την εφαρμόζει και σε καμία περίπτωση εσένα που τη λαμβάνεις. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσεις να ρίχνεις το φταίξιμο πάνω σου.

Στη προηγούμενη ζωή, ήμουν θαλασσοπόρος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *