Οικογένεια

Από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό: 5 συμβουλές για γονείς

Το παιδί σας μεγάλωσε και ήρθε η στιγμή να πάει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού. Αφήνει πίσω του το νηπιαγωγείο και όλα όσα συνήθισε να κάνει σε αυτό και πρόκειται να μπει σε ένα νέο περιβάλλον. Ίσως, μάλιστα, να έχει ξεκινήσει να δείχνει κάποια σημάδια άγχους, αγωνίας και ανησυχίας.
Το παιδί, την εποχή του καλοκαιριού, είναι περισσότερο ανέμελο, αφού έχει ελεύθερο πρόγραμμα και για αυτό όταν πλησιάζουν οι μέρες του σχολείου μπορεί να παρατηρήσετε μια νευρικότητα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι θα ξαναμπεί σε ένα δομημένο, ομαδικό περιβάλλον, έπειτα από μήνες. Κάθε παιδί, βέβαια, είναι διαφορετικό. Άλλο θα νιώσει χαρά και ανυπομονησία, άλλο θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο προσαρμογής.


Όπως και να έχει ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί να δεχτεί πιο εύκολα την ένταξή του στο νέο σχολείο.


1. Επισκεφθείτε το σχολείο νωρίτερα.

Αφιερώστε μία απογευματινή βόλτα στο να επισκεφτείτε το σχολείο του παιδιού νωρίτερα από την ημέρα έναρξης του σχολείου. Δείξτε στο παιδί το χώρο, το κτίριο, την αυλή, αφήστε το να φανταστεί να παίζει εκεί έξω. Πολλοί γονείς μπορεί να ήταν και οι ίδιοι μαθητές στο συγκεκριμένο σχολείο. Αν συμβαίνει αυτό, τότε δείξτε του που παίζατε εσείς και ποια ήταν τα αγαπημένα σας στέκια.


2. Επιλέξτε βιβλία σχετικά με την έναρξη του σχολείου.

Αναζητήστε βιβλία που μιλούν για το σχολείο. Ιδανικά, επιλέξτε βιβλία που αναφέρονται για την πρώτη μέρα του παιδιού στο δημοτικό. Το παιδί μπορεί να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες των βιβλίων και να είναι περισσότερο ήρεμο και δεκτικό με αυτή την αλλαγή στη ζωή του. Την ώρα της ανάγνωσης κάνετε μια παύση και ρωτήστε το τι σκέφτεται, τι αισθάνεται για τη σχολική χρονιά που έρχεται.


3. Παίξτε ρόλους

Ένας καλός τρόπος να αντιληφθεί το παιδί σας τι συμβαίνει μέσα σε μία τάξη δημοτικού είναι το παιχνίδι. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι κούκλες, τα στρατιωτάκια, τα λούτρινα και τα playmobil δημιουργώντας μια αναπαράσταση για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Ίσως μπορείτε να μετατρέψετε και το σαλόνι σας σε “αίθουσα σχολείου” για να κάνετε εσείς τη/το δασκάλα/δάσκαλο και το παιδί μαζί με τα λούτρινα κουκλάκια του τους μαθητές. Με απλά λόγια… παίξτε θέατρο!


4. Αντίστροφη μέτρηση δραστηριοτήτων

Έχουμε συνηθίσει την αντίστροφη μέτρηση για τη μέρα των Χριστουγέννων, αλλά μπορείτε να την προσαρμόσετε και για την πρώτη μέρα του σχολείου. Σημειώστε 10 δραστηριότητες για τις 10 μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κάθε μέρα αφήστε το παιδί να ανακαλύψει από μία. Μερικές ιδέες είναι να δείτε μαζί την αγαπημένη του παιδική ταινία, να μαγειρέψετε ένα γλυκό, να επιλέξει σε ποιον παιδότοπο θέλει να πάτε, να παίξετε μαζί με το αγαπημένο του παιχνίδι, να κάνετε διαγωνισμό ζωγραφικής κτλ… 10 δραστηριότητες που θα τις έχετε σε 10 χαρτάκια και κάθε μέρα θα επιλέγει τυχαία το παιδί ένα από αυτά.


5. Δημιουργήστε μια μικρή γιορτή

Είτε το προηγούμενο απόγευμα, είτε το πρωί πριν χτυπήσει το κουδούνι ετοιμάστε μια όμορφη ατμόσφαιρα και γιορτάστε την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο “μεγάλο σχολείο”.
Μπαλόνια, χάρτινα χαρούμενα πιατάκια και αγαπημένα σνακ του παιδιού μπορούν να συνθέσουν μία απλή γιορτούλα για την σπουδαία μέρα! Κρατήστε το παιδί σας χαρούμενο και φτιάξτε του τη διάθεση.


Αυτές, λοιπόν, είναι μερικές από τις προτάσεις για να βοηθήσουμε τα μικρά μας να προσαρμοστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να καταλάβουν ότι το σχολείο είναι ένας χώρος που δεν πρέπει να τα αγχώνει. Αλλά σε περίπτωση που δείτε ότι το παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί την νέα κατάσταση, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο, για να το βοηθήσει.

Σας φιλώ,

το τριγωνάκι σας!

Αγαπώ να παρακολουθώ ντοκιμαντέρ με καρχαρίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *